PUPOVAC: Svako suđenje za ratni zločin se vraća na početak, toga se i plašimo
Foto: Dragan Kadić

Zločini nad Srbima

PUPOVAC: Svako suđenje za ratni zločin se vraća na početak, toga se i plašimo

Hrvatska -

Ovde se gotovo svako suđenje za ratni zločin vraća na početak, i to posebno kad su u pitanju suđenja za ratne zločine počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj, ocenio je potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, povodom poništavanja presude Branimiru Glavašu, kome će se ponovo suditi.

"Više se stvari složilo u hrvatsko-srpskim odnosima, a posebno onim što se događa kod nas. Treba spomenuti i ono što se dogodilo u Srbu. To je zakomplikovalo odnose Zagreba i Beograda i stavilo u pitanje deklaraciju koju su potpisali Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Deklaracija je trebala otvoriti prostor za dijalog i stabilizirati odnose", rekao je Pupovac.

On dodaje da je malo mesta u svetu gde se osporava antifašizam i komemoracija antifašističkog pokreta kao što je bio slučaj u Srbu.

"To je ozbiljan problem za Hrvatsku. Posebno je ozbiljno da se pušta da ekstremne grupacije dobijaju prostor za delovanje i prostor u medijima, a nema adekvatne osude'', rekao je Pupovac.

On je prozvao pravosudne organe jer prema njegovom mišljenju ne preuzimaju potrebne korake.Pupovac je, povodom poništavanja presude Branimiru Glavašu, čije će suđenje ponovo početi rekao: "Plašimo se tog početka. Ovde se gotovo svako suđenje za ratni zločin vraća na početak. I to posebno kad su u pitanju suđenja za ratne zločine kad su ratni zločini počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj. To predstavlja veoma ozbiljan problem", rekao je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track