SKANDAL U HRVATSKOJ: Tuđmanov đak Rajner traži vraćanje ustaškog imena hrvatskom Saboru!
Foto: Printscreen

KAO U DOBA NDH

SKANDAL U HRVATSKOJ: Tuđmanov đak Rajner traži vraćanje ustaškog imena hrvatskom Saboru!

Hrvatska -
ZAGREB - Novi predsednik Sabora Hrvatske Željko Rajner, inače funkcioner HDZ-a, najavio je preimenovanje ove institucije u "Hrvatski državni sabor", kako se nazivao u doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Rajner je u svom prvom govoru pred novim skupštinskim sastavom zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i prvom predsedniku Franji Tuđmanu.

"Želeo bih da zahvalim i onima koji nisu glasali za mene jer to pokazuje da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svako bez straha, u kojem smo toliko dugo živeli, može da iskaže svoje mišljenje čak i ako se ono ne slaže sa mišljenjem većine. To je postignuće na kojem moramo biti zahvalni utemeljiteljima moderne hrvatske države pod vođstvom doktora Franje Tuđmana", poručio je Rajner.

Rajner je prethodno bio potpredsednik Hrvatskog sabora, a u vreme Tuđmana ministar zdravstva. On je dalje zahvalio i hrvatskim ratnim veteranima koji su, kako je rekao, "ginuli za takvu slobodu“.

"Njih 15.000 hrabrih branitelja koji su u domovinskom ratu braneći nas od agresije dali svoje živote, ali i svima koji su preživeli", dodao je novi predsedavajući.

Rajner je najavio da će tražiti da se Saboru vrati ime koje je Nezavisna Država Hrvatska 1942. godine dala tadašnjem simboličnom skupštinskom telu.

"Cilj i obaveza svih nas je da ovaj Hrvatski državni sabor - da, dobro ste čuli, planiram da predložim da se on ponovo tako zove kad se za to stvore uslovi - bude mesto kulture dijaloga. Sabor mora biti lučonoša domoljublja, hrvatskog jezika i kulture", rekao je Rajner i dodao da Sabor takođe mora garantovati prava manjinama koje sede za njegovim klupama.

Hrvatski sabor je to ime nosio i od 1997. do 2001. godine. U vreme NDH bio je simbolična institucija reprezentativnog karaktera, a osnovana je odlukom Ante Pavelića.

Prvo zasedanje Hrvatskog državnog sabora održano je u NDH od 23. do 28. februara 1942. godine. Sednicama su, osim zastupnika, prisustvovali svi članovi vlade ustaškog poglavnika Ante Pavelića, diplomatski zbor, kao i visoki dostojanstvenici crkvenih zajednica - katoličke, islamske i evangelističke.

Predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Јevrejske zajednice nije bilo jer su one, kao i njihovi vernici, postali građani drugog reda u NDH.

Foto: Beta
Foto: Beta

Bivši premijer Zoran Milanović rekao je juče da Hrvatska u demokratskom smislu nikada nije bila na nižoj tački te da državu vodi kriminalna, proustaška koalicija.

Rajnerovu najavu da će opet promijeniti naziv pozdravila je i podržala Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, dok je lider koalicionog "Mosta" Božo Petrov rekao da nema ništa protiv, ali da to sa njima nije usaglašeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track