REGISTROVALI FIRMU NA ADRESU KONTEJNERA: A na račun im stiglo 10 miliona evra
Foto: Shutterstock

Kriminal

REGISTROVALI FIRMU NA ADRESU KONTEJNERA: A na račun im stiglo 10 miliona evra

Hrvatska -

Firma Sedatus, koju hrvatski istražni organi preko dve fabrike iz Italije povezuju s pranjem novca peruanskog narkokartela Sančes-Paredes, registrovana je u dvorištu zgrade u Zagrebu u kojoj žive P. I. i njegov sin Antonio I., kome su policijske Kobre pre mesec dana zaplenile 280.000 evra i dva kilograma zlatnih poluga, a što je pre nekoliko dana u spektakularnoj pljački ukradeno iz središta kriminalističke policije.

Novinari Jutarnjeg lista došli su na spomenutu adresu, a komšije su im rekli da tu nema nikakve firme niti su za nju čuli. Ali, prema podacima istražitelja, na račun te firme, koja je osnovana u oktobru prošle godine, za samo nekoliko meseci slilo se oko 10 miliona evra koji su bili namenjeni za kupovinu zlata.

Novac je na račun Sedatusa uplaćen iz italijanskih firmi "Italpreziosi SPA" i "JM Gold SRL", a koje istražitelji iz SAD-a povezuju s prljavim novcem iz Perua. Antonio I. dostavio je policajcima kupoprodajni ugovor o nekretnini iz kojeg proizlazi da novac koji je pronađen kod njega potiče od prodaje porodičnih nekretnina njegovog dede, a policija je proveravala verodostojnost tih dokumenata kako bi odlučila hoće li mu novac i zlato vratiti ili ne.

Jutarnji saznaje da je reč o vrlo urednoj dokumentaciji iz koje proizlazi da je Antonio I. zaista stekao novac prodajom nekretnina, ali sumnju na slučaj baca činjenica da je otac Antonija I., P. I., već neko vreme pod tajnom istragom zbog sumnji za pranje novca fiktivnim otkupom zlata. Isto tako, Antonio I. rekao je da zlatne poluge koje su pronađene kod njega potiču iz Sedatusa, ali je navodno dodao da je toj firmi nedavno zabranjen rad, tako da nije isključeno da se ona tamo zaista i nalazila.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track