REVIDIRANJE FAŠISTIČKIH SIMBOLA? Hrvati osnovali komisiju o ustašama i partizanima
Foto: Profimedia

U Ustavu im već piše

REVIDIRANJE FAŠISTIČKIH SIMBOLA? Hrvati osnovali komisiju o ustašama i partizanima

Hrvatska -

Vlada Hrvatske osnovala je Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, što je najavljeno krajem prošle godine pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu '90-tih na kojem je uklesan i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Cilj osnivanja Veća je suočavanje s otvorenim istorijsko-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od početka Drugog svetskog rata do proglašenja nezavisnosti Hrvatske", navodi se u odluci o osnivanju Veća koje će svoje predloge izraditi do 1. marta iduće godine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da hrvatsko društvo mora da se suoči s posledicama nasleđa nedemokratskih sistema i da je zadatak Veća izrada sveobuhvatnih preporuka usmerenih na suočavanje s prošlošću i preporuka pravnog regulisanja upotrebe i isticanja obeležja nedemokratskih režima.

On je istakao da u Hrvatskoj postoji različita upravna i sudska praksa po pitanju isticanja totalitarnih simbola.

"Polazišna osnova je otklon od svakog totalitarizma. I proteklog vikenda smo osudili ekstremizam, sramotne plakate usmerene na srpsku manjinu u Vukovaru, i postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, gde se promovisao fašizam i ustaštvo", naglasio je premijer.

On je izrazio uverenje da će preporuke koje će doneti Veće doprineti prevazilaženju društvenih podela.

Na čelu Veća biće predsednik Hrvatske akademije nauka i umetnosti Zvonko Kusić, a u njegovom radu učestvovaće 20-tak istaknutih hrvatskih naučnika, istoričara, politikologa i pravnih stručnjaka.

U odluci o osnivanju navodi se da će Veće do 1. marta iduće godine izraditi svoje predloge.

Premijer Andrej Plenković najavio je osnivanje komisije pre nekoliko meseci pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu 90-tih na kome je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Spomen-obeležje postavilo je udruženje Hrvatske odbrambene snage, a sporni pozdrav je u službenom grbu tog udruženja.

Vlada nije skinula sporno spomen-obeležje, iako su to od nje zahtevala brojna udruženja civilnog društva, a Plenković je izjavio da ploča ne veliča neke osobe iz Drugog svetskog rata, već je postavljena kao spomen-obeležje braniteljima poginulim u ratu '90-tih.

On je tada najavio i formiranje komisije koja će predložiti institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema.

U delu stručne javnosti je ocenjeno da nema potrebe za formiranjem komisije, koja je kolokvijalno nazvana komisijom o ustašama i partizanima, jer hrvatski propisi i praksa Ustavnog suda jasno zabranjuju fašističke simbole, među njima i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Biografija Alojzija Stepinca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track