RIJEKA ŽIVI U STRAHU OD PSIHOPATE: Pokušao da ubije devojku (19) pa bez traga nestao sa psihijatrije
Foto: Profimedia, MUP Hrvatske

Alarmirana policija

RIJEKA ŽIVI U STRAHU OD PSIHOPATE: Pokušao da ubije devojku (19) pa bez traga nestao sa psihijatrije

Hrvatska -

RIJEKA - Porodica Šalov iz Rijeke živi u strahu pošto je saznala da je Drago Babić koji je u januaru 2009. godine pucao u glavu tada devetanestogodišnjoj Aniti Šalov, pobegao iz psihijatrijske bolnice na ostrvu Rabu.

Babiću nikada nije suđeno, jer je zaključeno da je “procesno nesposoban”. Otkako je 22. juna nestao iz bolnice, gubi mu se svaki trag, a porodica Šalov je u velikom strahu, a policija intenzivno traga za njim. On poslednji put viđen je u mestu Kamporu na Rabu.

– Mi smo očajni, ljuti, funkcionišemo kao porodica na ivici nervnog sloma. Policija mi dolazi na vrata da me obavesti da je Drago Babić pobegao iz rapske psihijatrijske bolnice. A znate kad je nestao? Pre 20 dana. Nemamo zaštitu, nemamo povratnih informacija, a taj opasan čovek se slobodno šeta. Pa zar ne mislite da bih i ja voleo da moja ćerka šeta Korzom umesto što vegetira punih sedam godina – rekao je za Novi list ogorčeni Željko Šalov, otac devojke koju je Babić upucao na kućnom pragu u porodičnoj kući u Sobolima u januaru 2009. godine.

Šalov za Babića kaže da je i mimo dijagnostifikovanog PTSP preka, nasilna i patološki ljubomorna osoba koja svuda oko sebe vidi neprijatelje.

– Taj čovek se i pre šest godina posvađao sa komšijom, pokušao da ga ubije, pa otišao da se otruje tabletama. Nije uspeo, spasli su ga i smestili na Rab. Pa kakva je to ustanova kad tek tako nestanu pacijenti, odšetaju iz bolničkog kruga, a govori se da i on vegetira? Kažu mi da je sigurno još na Rabu, ali ja imam informacije da je viđen u autobusu broj 29 za Bakar. Pa ko je tu lud? Kako je mogao da ode s Raba, treba kupiti kartu za trajekt, treba negde otići sam. Kako? Rekli su da je procesno nesposoban, zato mu se i nije sudilo, nego mu je oduzeta poslovna sposobnost, smešten je u ustanovu i gde smo sada – u očajanju govori Šalov.

Direktorka psihijatrijske bolnice na Rabu prim. dr. Vesna Šendula Jengić kaže da je Babić u poslednje vreme bio smešten na zatvorenom odeljenju s mogućnošću izlaza unutar bolničkog kruga.

– U ove četiri godine nikada nije napuštao ni bolnički krug ni Rab. Njegov nestanak uočen je odmah i od tog trenutka je pokrenuta potraga za njim. Istog trenutka obaveštena je rapska policija, PU primorsko-goranska, ali i Gorska služba spašavanja. Takođe, pokrenuli smo internu istragu. Unutar prvog sata kad je nestao, dobijali smo dojave da je uočen na nekoliko mesta istovremeno, ali na žalost, to nije istina. Od trenutka kad je uočen njegov nestanak tražilo ga je tridesetak zaposlenih ove ustanove – rekla je direktorka bolnice.

Babić je rođen 6. novembra 1953. godine u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Srednje je telesne građe, prosed i ima kestenjaste oči. Reč je o teže pokretnoj osobi, koja teže govori, a u trenutku nestanka imao je narandžastu majicu, kratke sivo-smeđe pantalone i plave patike.

( Novi List/Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track