RODBINA PRETI ODMAZDOM ZBOG BAREŠIĆEVE KRVAVE RUKE: Ovo će počinioca skupo koštati!
Foto: Printscreen Facebook

Povampireno ustaštvo u Hrvatskoj

RODBINA PRETI ODMAZDOM ZBOG BAREŠIĆEVE KRVAVE RUKE: Ovo će počinioca skupo koštati!

Hrvatska -

Tokom vikenda, u noći između subote i nedelje nepoznati počinilac je crvenim sprejem obojio levu ruku na spomeniku Miri Barešiću, koji su njegovi rođaci - Ante Barešić, njegov brat i prijatelji - krajem prošlog meseca podigli u rodnim Dragama kod Pakoštana.

"Neprimereno, ne znam šta da kažem. Bilo bi dobro da se ne ponovi. Prvi put ćemo preći preko toga, drugi put baš i nećemo", kazao je Ante Barešić. Na pitanje šta to znači, odgovorio je: "Ništa neću govoriti. Ko je to napravio, neka to izbaci iz glave jer bi ga moglo koštati, nepovratno."Ante Barešić je potvrdio da je policija u nedelju bila u Dragama, ali da je on i drugi inicijatori podizanja spomenika nisu pozvali jer nisu hteli da se oko toga "bez potrebe diže paniku".

"Ne znam ko je to uopšte stavio na portale. Molimo onoga ko je to napravio da se ostavi ćorava posla, jer će biti posledica. Ovaj spomenik je naša želja, ne vidimo razloga da se neko oko toga uvredi. Mi smo ga finansirali, ni levi ni desni, ni pravi ni krivi, nego brat, ja i prijatelji", dodao je.

Na Barešićevom spomeniku crvenom bojom je obojena leva šaka, tako da izgleda kao okrvavljena, a "krv" pritom "lije" niz levu nogu. Počinilac je hteo da podseti na važnu činjenicu iz Barešićeve biografije da je kao hrvatski imigrant 1971. godine okrvavio ruke, odnosno oteo i upucao jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, koji je od posledica ranjavanja kasnije preminuo. Barešić je zbog terorizma bio osuđen u Švedskoj na doživotnu zatvorsku kaznu.

Barešić je bio član paraustaške organizacije 'Hrvatski narodni otpor', koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vođstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića, borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ".

Fotografija "doteranog" spomenika pojavila se na Fejsbuk stranici "Antifa Šibenik".

"Niti je Mile dobio ulicu jer je dobar književnik, niti Miro spomenik jer je branitelj, već samo zbog ustašluka koji buja i kojem se mora reći dosta!", ističu iz "Antife Šibenika", uz objašnjenje da oni nemaju formalne članove, niti imaju veze sa Savezom antifašističkih boraca Hrvatske (SABH). Pohvalili su se dobrom saradnjom s lokalnim medijima preko kojih ukazuju na fašističke i nacističke grafite po gradu.

"To nam je najveći uspeh, što smo Šibenik očistili od fašističkih grafita", kažu iz "Antife Šibenik"."Policija sada ima otvorene ruke da sve sazna o počiniocima. Oni su se sami pohvalili da su to napravili. Mi ih pozivamo i sledeći put da dođu u Drage. Pripremamo im dobrodošlicu. Slobodna smo zemlja, nema problema", poručio je Ante Barešić šibenskim antifašistima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track