SAČEKUŠA ZA TRUDNICE KOJE HOĆE DA ABORTIRAJU: Verska grupa po Hrvatskoj stražari ispred bolnica
Foto: Printscreen Facebook

Verski zahtevi

SAČEKUŠA ZA TRUDNICE KOJE HOĆE DA ABORTIRAJU: Verska grupa po Hrvatskoj stražari ispred bolnica

Hrvatska -

Verska molitvena zajednica "40 dana za život", koja organizuje straže pred bolnicama kako bi demonstrativnim molitvama i verskim porukama odgovorila pacijentkinje i osoblje bolnica od pobačaja, objavila je poziv na sačekivanje trudnica ispred Opšte bolnice Vukovar.

Grupa koja je na svojim stranicama pozvala celu hrvatsku javnost na okupljanje "u što većem broju", tvrdi da ima informacije da je "dolazak trudnice zakazan za danas", što bi trebalo a znači da im je neko iz bolnice javio da osoba iz "nekog od obližnjih mesta" ima zakazan medicinski tretman.

A to onda znači da je organizacija "40 dana za život" u vezi sa nekim ko direktno krši Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o zaštiti prava pacijenata. Nova TV uspela je da dobije reakciju upravnice bolnice Vesne Bosanac po kojoj je objava verske grupe neistinita, i da bolnica "u potpunosti poštuje Zakon o zaštiti prava pacijenata pa tako i o tajnosti podataka o svakom pacijentu".

Međutim, kao što se vidi na fotografiji koju je grupa objavila 29. septembra verovatno sa skupa od prethodnog dana, "40 dana za život" okupili su se tog dana na protestu neposredno ispred ulaza u bolnicu, a među njima su bile i dve medicinske sestre. Logično je da je reč o medicinskim sestrama iz same bolnice. Centar za građansku hrabrost podneo je prijavu pravobraniteljki za zaštitu polova, pučkoj pravobraniteljki, Županijskom povereništvu za zaštitu pacijenata i upravi bolnice.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track