SKANDALOZAN SUKOB INTERESA: Karamarkova supruga 60.000 evra naplatila usluge lobisti MOL-a
Foto: FonetAP 8.11.2015, PS Facebook

Skandal u Hrvatskoj

SKANDALOZAN SUKOB INTERESA: Karamarkova supruga 60.000 evra naplatila usluge lobisti MOL-a

Hrvatska -

Povodom najnovije afere u koju je uključena supruga potpredsednika vlade Tomislava Karamarka, i njegov prijatelj i lobista MOL-a Josip Petrović, hrvatski analitičari imaju različita mišljenja, a deo njih upozorava da je sukob interesa veoma osetljivo pitanje, i da treba biti oprezan.

Nedeljnik Nacional objavio je ugovor između kompanije u vlasništvu supruge Tomislava Karamarka i firme lobiste mađarskog MOL-a Josipa Petrovića.

Prema tom ugovoru, Josip Petrović je za usluge savetovanja i medijskih analiza u periodu posle dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ, a pre njegovog dolaska na vlast, firmi njegove supruge Ane Šarić, tadašnje devojke, isplatio najmanje 60 hiljada evra, odnosno nešto manje od pola miliona kuna.

Ugovor je sklopljen 1. februara 2013. između Petrovićeve kompanije Peritus Savetovanje d.o.o. i agencije Drimia u vlasništvu Karamarkove današnje supruge. Trajao je od 1. februara 2013. do 31. januara 2015, piše Nacional.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da najmanje što bi Karamarko u ovoj situaciji trebalo da uradi jeste da se izvini hrvatskoj javnosti, a u pristojnim sredinama bi se, kaže, razgovaralo i o njegovom odlasku sa funkcije.

"Cela situacija možda ne bi bila sporna da se nije pojavila informacija, koja nije demantovana, da je jedan od uslova za dalju saradnju u koaliciji da se odustane od arbitražnog postupka. Upravo to znači da je moguće da se ovde pogodovalo MOL-u", rekao je Puhovski za portal Index.hr.

Tomislav Karamarko, Foto: Fonet/ AP
Tomislav Karamarko, Foto: Fonet/ AP

Time se, smatra on, bavi ministar koji uopšte nije za to zadužen, a koji govori o tome kakvi bi troškovi bili da se arbitraža izgubi, što je vrlo neobična vrsta ponašanja prema inostranstvu.

Puhovski smatra da Most, manji koalicioni partner u hrvatskoj vladi, nije dovoljno principijelan i ne veruje da će se, uprkos aferi, odnosi u vladi menjati.

"Most katastrofalno stoji u analizama javnog mnjenja, a mislim da uopšte nisu toliko principijelni da bi išli na nove izbore samo kako bi dokazali da su bili u pravu", rekao je Puhovski.

Podsetio je i na izjavu Josipa Petrovića, koji je rkao da nije radio ništa, osim što se brinuo za svoje klijente.

"Upravo je to priroda sukoba interesa. Petrović to može da radi, ali to ne može biti orijentacija potpredsednika vlade", misli Puhovski i dodaje da ništa ne očekuje od Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

"Oni su važni samo kad se radi o nevažnim stvarima", zaključio je Puhovski.

Analitičar Ivan Rimac na pitanje hoće li ovaj slučaj uticati na stanje u vladi kaže za da sve zavisi od pozadine Karamarkovih poteza na političkoj sceni.

"Gospođa Karamarko ima pravo da ima firmu, ali sve zavisi od konteksta koji postoji oko zahteva da se prekine arbitraža", kazao je Rimac.

Analitičar Davor Gjenero smatra da u celoj priči treba biti oprezan.

"Bojim se da u ovoj priči s MOL-om , Karamarko zastupa racionalan stav. Ja sam lično jako blizak onome što govori ministar Horvat. Ne bih hteo da se zalećem, ali naravno da je sukob interesa u politici jako osetljiva stvar. Kad obavljate funkciju u izvršnoj vlasti, članovi vaše porodice bi morali da budu uskraćeni za pravo ravnopravnog učestvovanja u tržišnom životu", rekao je Gjenero.

On kaže da će pravnu ocenu dati Komisija za sprečavanje sukoba interesa.

"Politička ocena mora biti tvrđa nego pravna i ne sme se zanemariti osetljivo pitanje da li Karamarkova uloga zaista kompromitovana",rekao je Gjenero.

Zorislav Antun Petrović, stručnjak za korupciju smatra da je neprimereno da se firma bračnog druga visokog zvaničnika vlade angažuje oko javnih preduzeća koja su pod ingerencijom vlade.

"Tu je sukob interesa eklatantan, a postoji ogroman prostor za korupciju. Bilo koji klijent može naručiti odluku zvaničnika koji onda ne vodi računa o dobrobiti građana", kazao je Petrović.

(Tanjug/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track