SKANDALOZNA ODLUKA HRT: Potpisali ugovor za snimanje filma o Gotovini
Foto: Profimedia

Prst u oko

SKANDALOZNA ODLUKA HRT: Potpisali ugovor za snimanje filma o Gotovini

Hrvatska -

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i produkcijska kuća Kiklop film potpisali su ugovor o snimanju igranog filma i televizijske serije "General" o bivšem haškom optuženiku, hrvatskom generali Anti Gotovini.

Film i serija snimaće se prema scenariju Antuna Vrdoljaka, na osnovu knjige Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general", navodi se na saopštenju HRT.

Vrdoljak, koji je istovremeno scenarista i reditelj, rekao je da film "General" proizlazi "iz njegovog prijateljstva sa Gotovinom", kao i iz, kako je rekao, "generalovog čestitog i zanimljivog života i posebnog vremena".

U projektu će učestvovati poznati hrvatski glumci, a današnjoj konferenciji za štampu prisustovali su Nataša Janjić, Tarik Filipović i Goran Navojec.

Producent filma Andrija Vrdoljak rekao je da će serija imati osam epizoda, da se na projekat čekalo tri godine i da verujem da će to biti "jedna od uspešnih serija".

Haški tribunal podigao je 2001. optužnicu protiv Gotovine za planiranje etničkog čišćenja i ratne zločine, u sklopu zločinackog poduhvata kojem je na čelu bio tadašnji hravtski predsednik Franjo Tuđman.

Gotovina je odbio da primi optužnicu i bio je u bekstvu do 2005. godine, kada je uhapšen na Kanarskim ostrvima.

Haški tribunal je u prvostepenom procesu 2011. Gotovinu proglasio krivim kao učesnika udruženog zločinackog poduhvata, i za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nečovečna dela i okrutno postupanje. On je nepravosnažno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u vojno-policijskoj operaciji Oluja.

Žalbeno veće ga je, međutim, 2012. godine oslobodilo krivice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track