SLUČAJ GARAŽA I SELOTEJP: Branimiru Glavašu ukinuta presuda za ubistvo Srba u Osijeku
Foto: Beta

Vrhovni sud uvažio žalbu

SLUČAJ GARAŽA I SELOTEJP: Branimiru Glavašu ukinuta presuda za ubistvo Srba u Osijeku

Hrvatska -

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske je objavio je danas, da je prihvatio žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženika i da je u celosti ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsklu kaznu zbog ratnog zločina nad Srbima.

Predmet je upućen prvostepenom sudu u Zagrebu na ponovno suđenje navedeno je u odluci koja je napisana još 7. juna ove godine na 11 stranica, ali ja na web stranici suda osvanula tek danas

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru sa koje je pušten na privremenu slobodu, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015.Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno delomično ukinuo Ustavni sud.

Nakon 26 dana zatvora Remetinca i zatvorske bolnice, gde je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta 2015. pustilo vanraspravno veće Županijskog suda koje je pojasnilo da se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. marta prošle godine bio pušten na uslovnu slobodu.

Javnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama tužilaštva i odbrane na nepravosnažnu presudu Vrhovni sud zaključio je 7. juna. Glavaš i ostali optuženici tada su zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužilaštvo zatražilo strožije kazne.

Suprotno tužilaštvu koje tokom celog postupka ističe da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni komandant koji je određivao kriterijume za odabiranje i stigmatizaciju žrtava, Glavaš tvrdi da je postupak protiv njega isceniran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ.

Podsetimo, Glavaš je bio jedan od osnivača HDZ, koju je napustio 2005, a tokom rata i general HV. Zbog zverskih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. osuđen je na osam godina zatvora i zatvorsku kaznu služi u BiH. Međutim, Ustavni sud Hrvatske prošle nedelje je ukinuo tu presudu i zatražio ponavljanje postupka.

( Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track