SMRŠAJ ILI UMRI: Pacijenti deblji od 95 kilograma ne mogu u helikopter hrvatske hitne pomoći!
Foto: Printscreen Slobodna Dalmacija

Bolesnici u šoku

SMRŠAJ ILI UMRI: Pacijenti deblji od 95 kilograma ne mogu u helikopter hrvatske hitne pomoći!

Hrvatska -
SPLIT - Ovih dana ponovo se razgovara se o sudbini helikopterskog servisa koji je trebaloda bude ugašen

Kad su nedavno ukinuti medicinski letovi kojima su prevoženi pacijenti s hrvatskih ostrva i Zagore prema KBC-u Split, ljudi su s pravom bili ogorčeni. Posle inauguracije nove hrvatske Vlade ponovo se najavljuje mogućnost obnavljanja ove službe.

Međutim za neke bolesnike ovaj servis biće beskoristan. Naime ugovorom je predviđeno da helikopter neće moći da prevozi pacijente koji su teži od 95 kilograma. Što znači ili će da smršaju ili da se pozdrave sa životom.

"Kako sam do sada uspešno 'nabacio' tek 170 kilograma, to znači da bi za moj prevoz mogli da angažuju dva takva helikoptera. Sad bez šale mislim da je to zaista bez veze.

Zar mi koji spadamo upravo u najkritičniju grupu kada govorimo o mogućem infarktu ili drugim kardiovaskularnim bolestima nameravaju da ostave na rivi u u najtežim životnim trenucima, dok se borimo za život?

Čini mi se da ću napokon morati na strogu dijetu ili da angažujem bolje američke letelice", kaže uz osmeh Mario Bunčuga Bokun iz Jelse na otoku Hvaru, a prenosi Slobodna Dalmacija.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track