ŠOK U HRVATSKOJ: Petrov prekinuo pregovore sa SDP, optužio Milanovića da vrbuje njegove ljude!
Foto: Beta

Preokret

ŠOK U HRVATSKOJ: Petrov prekinuo pregovore sa SDP, optužio Milanovića da vrbuje njegove ljude!

Hrvatska -
Lider Mosta Božo Petrov, koji je po dogovoru SDP i Mosta trebalo da bude mandatar, danas je priredio novo iznenadjenje u pregovorima o formiranju vlasti.

On je novinarima rekao da prekida pregovore sa Socijaldemokratskom partijom SDP, jer je navodno leva koalicija u protekla dva dana dok su trajali pregovori pokušala da nagovori neke njihove poslanike da u slučaju da pregovori dve strane ne uspeju, podrže predsednika SDP Zorana Milanović kao mandatara.

U javnosti se od juče ponovo spekuliše da je Petrov pod pritiskom dela poslanika Mosta koji ne žele u koaliciju s SDP.

Milanović je danas odbacio danas optužbe Petrova da su dok su trajali pregovori dve strane o formiranju vlasti iz leve koalicije vrbovali poslanike Mosta da se priklone njemu kao mogućem mandataru.

Milanović je novinarima rekao da su optužbe Mosta besmislene, jer je leva koalicija u pregovorima s Mostom na sve ili na gotovo sve njihove zahteve pristala, pa i na zahtev da dobiju sedam ministarstava medju kojima i unutrašnjih poslova.

Zoran Milanović (Foto: Beta)
Zoran Milanović (Foto: Beta)

Milanović je rekao da su tokom jučerašnjih pregovora s Mostom gotovo sve priveli kraju i da su dogovorili raspodele ministarstava. "I podrška Petrovu kao mandataru bila je stvarna i iskrena", naglasio je Milanović.

On je istakao da mu je i juče nudio potpise svih poslanika leve koalicije i onih poslanika koji su pružili podršku njemu kao mandataru, ali da je Petrov to odbio uz obrazloženje da mu treba dodatno vreme od sedam dana, pa je novi sastanak zakazan za 29. decembar.

"U takvoj situaciji govoriti da mi skupljamo nešto je potpuno besmisleno, motivi su očito neki drugi", rekao je lider SDP i optužio HDZ da je odigrao svojim "obaveštajno-policijskim metodama".

Milanović je dodao da je odluka o novim izborima na predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović koja je danas održala četvrti krug konsultacija o mandataru.

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Fonet)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Fonet)

"Predsednica treba da pokaže da li je državnica ili će dopustiti da prevladaju ne znam koje metode", naglasio je Milanović i dodao da je leva koalicija spremna na nove izbore.

Pregovori o formiranju vlade u Hrvatskoj puni su preokreta, a vodeće stranke u zemlji, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i SDP, nekoliko su puta menjale stavove kada je reč o zahtevima Mosta za formiranje tripartitne vlade koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uskoro treba da se obrati javnosti, a obraćanje zakazano za 13 časova odložila je za kasnije poslepodne. Nijedna politička opcija zasad nije uspela da obezbedi podršku 76 poslanika za formiranje vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track