ŠPIGL NA NASLOVNICI O HRVATSKOJ : Medije drže na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji
Foto: Printscreen Spiegel

Prozvali ih

ŠPIGL NA NASLOVNICI O HRVATSKOJ : Medije drže na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji

Hrvatska -

Ugledni nemački list Špigl Onlajn, danas je kao glavnu vest na svom portalu imao analizu situacije u Hrvatskoj koja, čini se, iz njihove perspektive ne izgleda nimalo pitomo.

"Već sto dana Hrvatska ima novu vladu. Medije drži na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji", počinje tekst novinara Špigla.

On u tekstu proziva i hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, da umanjuje fašističke zločine i da je oduzeo finansijska sredstva politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima.

Podsećaju i da je poverenik veća Evrope za ljudska prava, Nils Muižnieks, prilikom posete Hrvatskoj u aprilu izjavio:

"Socijalna kohezija i pluralizam su pod pretnjom u Hrvatskoj", rekao je on.

Špigl to smatra teškim rečima posle prvih 100 dana vladajuće Domoljubne koalicije.

U analizi dalje kažu kako vladu vodi bivši farmaceutski preduzetnik, Tihomir Orešković, dok u stvarnosti konce vuče Tomislav Karamarko, šef HDZ i prvi potpredsednik vlade.

Kao osnovne ciljeve nova vlada je navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u ekonomiji, poboljšanje efikasnosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umesto obećanih reformi zasad su doživeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše nemački list.

Nisu zaboravili ni da spomenu skandalozni slučaj bivšeg ministra Mije Crnoje, kao ni sporne članke ministra Hasanbegovića, a nisu zaobišli ni da se osvrnu na smene na Hrvatskoj televiziji i izbacivanje satirične emisije Njuz Bar iz programa.

Kroz razgovor s politologom Sandrom Knezovićem i profesorom i politologom Žarkom Puhovskim, Špigl zaključuje da Hrvatska još uvek nije Poljska ili Mađarska, ali o "nacionalističko-konzervativnoj revoluciji" već može da se govori.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track