SPLIĆANI POLUDELI ZA NOVOM APLIKACIJOM: Prijavljuju sugrađane svakog dana, evo i zašto
Foto: Fonet/Ilustracija

Žale se MUP-u

SPLIĆANI POLUDELI ZA NOVOM APLIKACIJOM: Prijavljuju sugrađane svakog dana, evo i zašto

Hrvatska -

Splićane očito zabrinjava vozačka nekultura i bahatost jer zahvaljujući pametnim telefonima i aplikaciji "MUP-Sigurnost i poverenje" policiji najviše dojavljuju tzv. saobraćajne prekršaje u mirovanju, odnosno nepravilno zaustavljena ili parkirana vozila.

U deset meseci od kada je pokrenuta policijska aplikacija, od ukupnih 2.589 prijava njih 90 odsto u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi bilo je zbog saobraćaja, a rešen je i jedan slučaj po poternici.

Šef Operativno komunikacijskog centra (OKC) Ninoslav Ćurić kazao je da Splićane, sudeći po broju prijava, najviše pogađa saobraćajna nekultura koja u tom gradu nije retkost pa policija pokušava da im pomogne koliko može. Fotografije koje šalju građani, na kojima se vide registarske tablice, služe kao dokazi za dalje prekršajne procedure. Policija dnevno primi i do desetak prijava i to ne samo za parkiranje već i za narušavanje javnog reda i mira na što urgentno reaguju.

"Jednom smo dobili fotografiju osobe za kojom je bila raspisana potraga, kolege su ga prepoznale i otišli su uhapsili ga. Aplikacija je zaista sjajna stvar i po meni bi bilo poželjno da je građani što više koriste. Među mnoštvom ozbiljnih imali smo i šaljive, ali ne i zlonamerne dojave u kojima su neki građani, na primer, snimali selotejp traku tražeći da se pronađe kradljivac. Neko je od građana čak prijavio i krađu poštanskog sandučića o čemu smo obavestili poštu", kaže Ćurić.

Naglašava kako je najbitnije da građani prilikom slanja dojavne fotografije ili snimka u trajanju 25 sekundi kratko napišu adresu, mesto i vreme gde je snimljeno i da aplikaciju određeno vreme ostave uključenu kako bi policija preko GPS signala mogla videti gde treba da ide.

U slučaju da ispod fotografije ili snimka nema nikakvog sadržaja i ako građani odmah nakon slanja dojave isključe internet, nema mogućnosti da policija samo na osnovu fotografije zna gde se to mesto nalazi.

Aplikacija je, podsjeća Ćurić, osmišljena da građani na potpuno anoniman način brzo i u vrlo kratkom vremenu policiji jave određenu nepravilnost, a policija na njihove dojave odmah reaguje.

Aplikacija je potpuno besplatna i počela je 13. juna 2015. s detaljnim uputstvom kako na brz način može da se obavesti policija o potencijalnom prekršaju i/ili krivičnom delu.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track