SPREMJAJU PROUSTAŠKI PERFORMANS NA BADNJI DAN Pupovac: To je pretnja i zastrašivanje Srba!
Foto: Printscreen Youtube

NOVA PROVOKACIJA

SPREMJAJU PROUSTAŠKI PERFORMANS NA BADNJI DAN Pupovac: To je pretnja i zastrašivanje Srba!

Hrvatska -

Novinar Marko Jurič, koji je nedavno dobio otkaz na lokalnoj TV Z1 zbog korišćenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u programu, organizuje proustaški performans na Badnji dan, 6. januara, po Julijanskom kalendaru, koji obeležava jedan deo pravoslavaca širom sveta i u Hrvatskoj, što se među tamošnjim Srbima doživljava kao pretnja i zastrašivanje.

Tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organizuju javni obred 'Veliko osvećenje vode povodom praznika Bogojavljenje', odnosno Sveta tri kralja, na Cvetnom trgu u Zagrebu. Obred će se, kako su najavili, održati u trgovačkom centru 'Centar Cveetni' u njegovom prizemlju.

Marko Jurič (foto printscreen youtube)
Marko Jurič (foto printscreen youtube)

Predsednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac je ovaj potez ocenio kao "provokaciju i pretnju".

"Postoje dva takva udruženja u Hrvatskoj, koje promovišu naopaku politiku Hrvatske pravoslavne crkve, koja priziva zlo. To žele da rade sutra na pravoslavni Badnji dan u neposrednoj blizini hrama Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu. Mi razumemo to kao zastrašivanje, kao pokušaj ometanja i neku vrstu pretnje", rekao je Pupovac na prijemu povodom pravoslavnom Božića.

On je za regionalnu N1 TV rekao da se nada da će nadležni organi u skladu s pozivitnim propisima učiniti sve da vernici koji budu dolazili na Badnjak i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Hristovo".

USTAŠKI POZDRAV NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI: Novinar pozvao gledaoce da uzvikuju Za dom spremni!

Na pitanje radi li se o marginalnoj ili zabrinjavajućoj pojavi, Pupovac je rekao da nažalost, takvih tzv. marginalnih grupa koje se probijaju u javnost ima sve više.

"Te vrste ekstremizma i oživljavanja poraženih politika iz Drugog svetskog rata - u ovom slučaju ustaške politike - ima previše. Nema nikakve sumnje da su one marginalne koliko im se posvećuje pažnja. Ako nema osude, onda nema nikakve sumnje da to nije marginalna stvar", kazao je Pupovac.

Ovaj medij, međutim, kao zanimljivost navodi da su u pomenutom trgovačkom centru za Balkan Insajt izjavili da nikakav obred ove vrste nije zakazan niti najavljen u njihovim prostorijama. Inače, Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji, a reč je o ideji koju je u delo sproveo Ante Pavelić, ustaški vođa, u doba kvislinške tvorevine NDH, i to nakon godina nasilnog pokrštavanja pravoslavaca.

Oni, pak, tvrde da ideja HPC nije nastala u doba Nezavisne Države Hrvatske, nego svoje početke beleži u 19 veku. Ovo je ujedno i prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine, prenela je regionalna N1TV.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: SVE JE POČELO OD ČOKOLADE: Kako je ponovo zahladnelo između Srbije i Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track