SRAMOTA: Privedeni omladinci koji su prelepili tablu u Jasenovcu na kojoj je pisalo Za dom spremni!
Foto: Printscreen Facebook

ekspres reakcija

SRAMOTA: Privedeni omladinci koji su prelepili tablu u Jasenovcu na kojoj je pisalo Za dom spremni!

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska policija privela je na obaveštajni razgovor pripadnike Inicijative mladih za ljudska prava koji su jutros prelepili spomen-tablu na kojoj je istaknut pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu.

Hrvatski portal index.hr je objavio saopštenje Inicijative o policijskom privođenju.

"Informacija medijima i prijateljima: Policijska uprava (PU) Novska privela je na obaveštajni razgovor predstavnike Inicijative koji su dali izjavu i objasnili ovaj čin. PU će predmet proslediti Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske na postupanje, moguće je da nas terete za krivično delo", navedeno je u saopštenju.

Inicijativa je navela da je "lepo je videti da ova država ima neku policiju i neko državno tužilaštvo".

"Mi smo već pomislili da ne postoje kada se ustaška znamenja nekažnjeno pojavljuju svuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko podstičete mržnju i nasilje - o vama raspravljaju odbori, osnivaju se komisije a ako stanete u odbranu temeljnih načela Republike onda kada to ne učine njene institucije - gone vas", navode iz Inicijative.

Pripadnici ove organizacije su prethodno istakli da su prelepljivanje izveli zbog neadekvatne reakcije insitucija. U saopštenju za javnost i pismu upućenom HOS-u, koji je postavio spornu tablu, Incijativa mladih ističe da su prelepili tablu "u cilju obrane temeljnih vrednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji".

MLADI HRVATI PREUZELI INICIJATIVU: Prelepili sramotnu ploču sa natpisom Za dom spremni u Jasenovcu

"Na ploči je istaknut tekst 'Za dom spremni' koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH", ističe se u saopštenju.

Podsećaju da je, raspravljajući o ovoj tabli, nadležni odbor zaključio da takav tekst vređa žrtve i da je potrebno preduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

"Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećenja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje je ploču i postavilo", kaže se u saopštenju, prenela je regionalna televizija N1.

U pismo HOS-u navode da je Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jemči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

"Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalisali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizujete i zapravo ismevate žrtve ustaškog fašističkog terora koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju", navodi Inicijativa u pismu HOS-u.

Naglašavaju da je "sramotno i obeshrabrujuće" odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni,da sankcionišu takva nastojanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track