ŠTA ĆE GOSPOĐE SAD BEZ BUNDI? U Hrvatskoj od 1. januara zabranjen uzgoja životinja zbog krzna
Foto: Profimedia

Zabrana

ŠTA ĆE GOSPOĐE SAD BEZ BUNDI? U Hrvatskoj od 1. januara zabranjen uzgoja životinja zbog krzna

Hrvatska -

Udruženje "Prijatelji životinja" u prelaznom desetogodišnjem periodu dalo je doprinos time što su pomagali uzgajivačima da preusmere svoju proizvodnju, navodi se u saopštenju tog udruženja dostavljenom Tanjugu.

"Hrvatski uzgajivači imali su prelazno razdoblje od 10 godina da preusmere svoju proizvodnju - rok je istekao, a javnost je argumentovala svoje neslaganje zbog produženja tog roka. Udruženje Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su sudelovali i dali svoj doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja", izjavio je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sastanka sa članovima Udruženja.

Udruženje je u znak zahvalnosti na donošenju istorijske zakonske odredbe odnelo Ministarstvu poljoprivrede vegansku tortu.

Kako se navodi u saopštenju, budući da manjina preostalih uzgajivača činčila zbog krzna nije prestala sa radom na vreme, Prijatelji životinja su u decembru izrazili spremnost da pomognu u udomljavanju preostalih životinja. Istražianja sprovedena u evropskim državama već duže vreme pokazuju da se sve više građana protivi iskorišćavanju životinja radi krzna smatrajući takvu praksu nepotrebnom i okrutnom.

Zabrane uzgoja životinja radi krzna dosad su već donete u Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, belgijskim regijama Valoniji i Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja