STRANI MEDIJI: Ili pada Karamarko ili hrvatska vlada
Foto: Fonet/AP

Opstanak vlade pod znakom pitanja

STRANI MEDIJI: Ili pada Karamarko ili hrvatska vlada

Hrvatska -

Od Njujorka do Istanbula, zapadni mediji naveliko predviđaju ili skori pad Tomislava Karamarka ili hrvatske vlade i prevremene izbore.

"Die Presse" navodi da predsedniku HDZ-a, kao najveće hrvatske vladajuće stranke, nad glavom stoji skandal s umešanošću u odnose između Ine i MOL-a. List pritom Karamarkovu ulogu otvoreno naziva popustljivošću Hrvatske u tom sporu.

A povrh svega skandal naziva "korupcijskom aferom zamenika predsednika vlade" i ističe ulogu njegove supruge. Središte spora između Mosta i HDZ-a "korupcijskom aferom" naziva i nemački DPA. Austrijske i nemačke medije posebno u celoj priči zanimaju počeci spora s MOL-om i uloga Ive Sanadera u MOL-ovom preuzimanju većinskog paketa Ine.

Blumberg podseća da SDP i ostatak opozicije raspolažu sa 71 glasom u parlamentu i da im je potrebno još samo pet kako bi izglasali nepoverenje Karamarku, odnosno njegovo izbacivanje iz vlade. U nastavku takvog razmišljanja Blumberg ističe da Most raspolaže sa 14 glasova parlamentaraca i da je Božo Petrov jasno rekao da će Most glasati za izbacivanje Karamarka.

Detaljan pregled situacije donosi i Turski nedeljnik (Turkish Weekly). O aferi Ane i Tomislava Karamarka Njujork tajms je pisao još pre nedelju dana, da bi sada i Rojters naveo da je opstanak vlade pod znakom pitanja.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja