BIVŠI HRVATSKI GENERAL OSUĐEN U AUSTRIJI: Zagorec ojadio Hipo banku za više od 17 miliona evra!
Foto: Facebook Printscreen

Robijaće dve godine

BIVŠI HRVATSKI GENERAL OSUĐEN U AUSTRIJI: Zagorec ojadio Hipo banku za više od 17 miliona evra!

Hrvatska -

Sud u Austriji proglasio je danas krivim bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca i direktora Hipo Alpe Adrija Banke Gintera Štridingera zbog višemilionske pronevere i osudio ih na dve godine zatvora.

Zagorec i Štridinger učestvovali su u preusmeravanju kredita iz ove banke i proneverili više od 17 miliona evra, rekao je sudija Mikale Sanin.Banka je 2009. godine nacionalizovana da bi se sprečio bankrot, a njena imovina je prodata da bi se namirili kreditori.

Prema rečima državnog pravobranilac Roberta Rifela, Zagorec je za potrebe ulaganja u projekte s nekretninama u Hrvatskoj preko fondacija u Lihtenštajnu podigao ukupno kredita u iznosu od 49,43 miliona evra.

"Ovi krediti su bili nesrazmerno veliki i stoga potpuno neopravdani jer su bili namenjeni fiktivnim i precenjenim zemljištima", rekao je Rifel u završnoj reči.

Razliku između stvarne otkupne cene zemljišta i nekretnina i one prikazane banci Zagorec je, kako se navodi,"sistematski" zadržavao za sebe.

Konkretno je, kako navodi Rifel, a prenose austrijski mediji, hrvatska kompanija Vladimira Zagorca delovala je kao kupac, a njegove "fondacije u Lihtenštajnu kao prodavac što se u nemačkom pravnom rečniku naziva kao "posao sa samim sobom".

Kako se objašnjava u presudi, Štriedinger je kao visokopozicionirani menadžer banke Zagorcu pomagao u ostvarivanju ovih kreditnih poslova. Advokati osuđenih najavili su žalbu.

EPK

(Beta/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track