SUDE RODITELJIMA JER SU ODBILI HEMOTERAPIJU Otac: To je bojni otrov
Foto: Printscreen 24sata/facebook

OVO ĆE BITI NAJMUČNIJI PROCES U HRVATSKOJ

SUDE RODITELJIMA JER SU ODBILI HEMOTERAPIJU Otac: To je bojni otrov

Hrvatska -

Na sednici optužnog veća kojom je predsedavala sudija Srebrenka Šantić-Kovm, Županijski sud u Rijeci potvrdio je u utorak optužnicu protiv Hane Gržetić i Viktora Brnobića iz Kostrene, koji se tereti zbog krivičnog dela povrede dečijih prava, čime su prouzrokovali smrt deteta.

Odbrana roditelja imala je brojne prigovore na optužnicu koji se prvenstveno odnose na nepotpunost istrage i površnost veštačenja i tražili suda se predmet vrati u istragu, ali svoje dokaze će iznositi na ročištima. Naj esen se očekuje sazivanje pripremnog ročišta i određivanje sudije koja će predsedavati sudskim većem u ovom delikatnom slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost.

Viktora Brnobića i Hanu Gržetić, optužnica tereti da su kao roditelji devetogodišnjeg dečaka od 6. avgusta do 5. septembra 2015. godine u Rijeci - a pošto su lekari u bolnici utvrdili najverovatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma i uprkos informisanju lekara o prirodi bolesti i štetnim posledicama nelečenja, odbili dalje terapijske postupke i lečenje deteta.Njima se takođe na teret stavlja da su na sopstveni zahtev odveli dete iz bolnice pa je usled nelečenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i njenog širenja po svim vitalnim organima, što jedovelo do smrti deteta 5. septembra 2015. godine.

Devetogodišnjaku je u Dečijoj bolnici Kantrida početkom septembra dijagnostifikovan rak limfnih čvorova, a kad je doveden, bio je vidno natečen u vratnom delu. Ali posle jednog dana koji je proveo u bolnici roditelji su ga odveli iz bolnice. Potpisali su izlazak uz objašnjenje da žele još jedno mišljenje. Posle toga podvrgli su ga alternativnim metodama lečenja.

Dečija bolnica je te obavestila Centar za socijalni rad koji je 13. avgusta pokrenuo postupak za oduzimanje prava roditeljstva uz privremenu meru prema kojoj bi se dete dalo na čuvanje u Lovran. Podnesena je i kaznena prijava, a sledeći dan sudu su podnesena dva predloga za lišavanje roditeljstva i donesena je privremena mera za dodelu staratelja i dozvolu za lečenje.

Međutim roditelji su na sudu priložili dokumentaciju da kojom se utvrđuje da su 1. septembra otišli kod lekara u Italiju po drugo mišljenje. Drugi lekar je utvrdio da je bolest uznapredovala u leukemiju i zatražili hitan ostanak u bolnici, što su roditelji odbili, posle čega su iz italijanske bolnice o dečakovom lošem stanju obavestili Dečiju bolnicu Kantrida. Istog je dana stigla odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju deteta, ali na adresi na kojoj su bili prijavljeni nitko nije zatečen. S bolesnim dečakom roditelji su otišli u vikendicu prijatelja, ali bilo mu je sve gore. Tada su ga roditelji, u noći sa 4. na 5. septembar, doveli u bolnicu. Međutim dečaku više nije bilo pomoći i preminuo je nakon dva sata.

Otac Viktor Brnobić objasnio je posle da su pokušali da leče dete prirodnim neagresivnim putem uz pomoć sode bikarbone i limuna (Simonćelijeva terapija), prirodnih sokova po receptu doktora Gersona (Gersonova terapija poznata javnosti od 1934. godine) i raznim biljnim kapima, tinkturama i antibioticima na istoj bazi, ali da su, dan pre nego što je završio u bolnici, uspeli da nabave i kanabisovo ulje. Za hemoterapiju je isticao da je to "bojni otrov", u šta se, navodno, uverio kada mu je 2007. od karcinoma umirala majka.

S obzirom na delikatnost slučaja, suđenje bi, po svemu sudeći, moglo biti zatvoreno za javnost.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track