SUKOB SLOVENIJE I HRVATSKE ZBOG GRANICE Petrov: Nećemo učestvovati u sramnoj arbitraži
Foto: Fonet 22 Dec 2015

Tajni dogovori

SUKOB SLOVENIJE I HRVATSKE ZBOG GRANICE Petrov: Nećemo učestvovati u sramnoj arbitraži

Hrvatska -

Hrvatska neće učestvovati u arbitražnim postupcima sa Slovenijom iza kojih stoje sramna dela pojedinih članova, kazao je danas predsednik hrvatskog Sabora Božo Petrov komentarišući izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da ta institucija podržava arbitražni proces.

Sabor je jednoglasnom odlukom jula 2015. odlučio da se Hrvatska povuče iz arbitraže o rešavanju graničnog spora sa Slovenijom pošto se pokazalo da su se slovenački arbitar Jernej Sokolec i predstavnica slovenačke vlade Simona Drenik tajno dogovarali o toku arbitražnog postupka.

"Hrvatska neće učestvovati u arbitražnim postupcima iza kojih stoje sramna dela pojedinih članova", rekao je Petrov.

Junker je juče rekao da Evropska komisija "podržava arbitražni proces koji je u interesu obeju strana" i da se "nada da će obe strane u potpunosti bez uslovljavanja poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe".

"Bilo bi vrlo zanimljivo videti bi li gospodin Junker ili bilo koji drugi član EU na takav način komentarisao nešto kada bi to bilo u njegovoj zemlji", kratko je rekao Petrov.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir ocenio je juče da je neprihvatljiv stav Junkera da je nužno da Hrvatska prihvati arbitražni postupak u graničnom sporu sa Slovenijom.

Štir je poručio da je, posle odluke Hrvatskog sabora da se ta zemlja povuče iz arbitraže, to pitanje sada isključivo stvar bilateralnog dogovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track