USTAŠKA PROVOKACIJA U MEĐIMURJU: Otvorili ranč Za dom spremni na Dan državnosti Hrvatske
Foto: Shutterstock

Sramotan incident

USTAŠKA PROVOKACIJA U MEĐIMURJU: Otvorili ranč Za dom spremni na Dan državnosti Hrvatske

Hrvatska -

Na Dan državnosti Hrvatske u međumurskom mestu Dekanovec na ranču nazvanom "Za dom spremni" organizovan je ustaški pir u kome je učestvovao i Vladimir Jambrošić, zamenik načelnika opštine.

Ogorčeni građanin, poslao je fotografiju hrvatskim medijima, na kojoj devet muškaraca pozira u crnim majcama s natpisom "Za dom spremni", ali su okrenuti leđima fotoaparatu. Stoje odnosno čuče ispred kuće na kojoj je stavljena tabla na kojoj piše ''Ranč za dom spremni''.

Ivan Hajdarović, načelnik opštine Dekanovac (HDZ), rekao je da osuđuje taj čin, da je jako iznenađen, jer toga ranije nije bilo, odnosno ''da nije vreme za takve stvari''.

Dodao je da je to sramoćenje njegove opštine i da u opštini znaju ko je na slici. Reč o tri ekstremno desničarske porodice od kojih su neki članovi Hrvatske stranke prava (HSP) odnosno Hrvatske čiste stranke prava (HČSP).

Najviše ga je, kaže, rastužilo što je fotografiju snimio njegov zamenik, Vladimir Jambrošić (HSP).

Vladimir Jambrošić se na svom profilu hvalio događajem i objavio je nekoliko fotografija s ''otvaranja ranča Za dom spremni''. Navedena su i imena nekih osoba koje poziraju na fotografijama.

Hajdarović je ispričao da su to mahom zaposleni ljudi i da među njima ima i branitelja iz "Domovinskog rata" . On je rekao da je bilo nekih ekstremističkih političkih pojava u toj opštini početkom devedesetih, ali ništa tako puno mržnje i provokativno kao što je ovo što se dogodilo sada.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske su rekli da je podnesena prijava koja je 'dostavljena nadležnoj jedinici na proveru.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track