EU BESNA NA HRVATSKU: Ne otvarajte koridor za izbeglice! Ili ih zadržite ili ih vratite u Srbiju!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Promena rute

EU BESNA NA HRVATSKU: Ne otvarajte koridor za izbeglice! Ili ih zadržite ili ih vratite u Srbiju!

Hrvatska -
Kako ne idu više ka Mađarskoj, veliki broj izbeglica sa Bliskog istoka uputio se ka Hrvatskoj
1 / 7 Foto: AP

Autobusi koji su poslednjih dana prevozili izbeglice iz Preševa prema granici Srbije i Mađarske od sinoć su preusmereni na Šid i granicu sa Hrvatskom. Hrvatski mediji javljaju kako su prvi autobusi stigli jutros oko četiri sata, a nešto pre sedam sati izbeglice su krenule preko polja u smeru Iloka.

Među njima je mnogo dece i mladih, i dosta su iscrpljeni. Pretpostavlja se da idu u mesto Sot gde postoji prihvatni centar Crvenog krsta, a Hrvatski radio doznaje kako su im upravo radnici Crvenog krsta iz Srbije rekli da tu dođu.

16.22 - Izvori u Briselu na najavu Hrvatske da bi mogla otvoriti koridor kako bi izbeglice mogle da idu dalje u druge države EU jer im Hrvatska nije ciljna destinacija, rekli su da bi “takvo postupanje značilo kršenje EU zakona i obveza država članica”.

U Briselu smatraju da prema postojećim zakonima odgovornost za registraciju, zbrinjavanje i razmatranje zahteva za azil ima država EU u kojoj su prvo ušli. Prema istim izvorima iz EU Hrvatska je u ovom slučaju dužna da zbrine sve koji uđu na njenu teritoriju, registruje i da potom razmotri zahteve za azil. Ukoliko te osobe ne žele da predaju zahtev za azil ili ne žele da se registruju, u EU kažu da bi Hrvatska u tom slučaju te osobe mogla vratiti u njihove države ako sa takvima postoje sporazumi o readmisiji ili u treću državu iz koje su ušli ako je ta država sigurna.

U ovom slučaju u Srbiju.

Srbija je na predloženom popisu Evropske komisije kao sigurna država porekla. U Briselu kažu da EU sa Srbijom ima sporazum o readmisiji koji obuhvata i državljane Srbije ali i državljane trećih država koje u EU dolaze preko Srbije.

16.10 - U toku popodneva iz Srbije se ka hrvatskoj granici uputilo između 300 i 400 novih migranata. Kako saznajemo, izbeglice se kreću samostalno, bez organizovanog prevoza, a Hrvatska za sada prima sve.

15:14 - Voz za prihvat izbeglica sa 11 vagona krenuo je iz Zagreba za Vinkovce i smeštajnog je kapaciteta za više od 1.000 putnika, potvrdila je portparol Hrvatskih železnica Ivana Čubelić. Ona, međutim, nije mogla dati preciznije podatke o povratnoj destinaciji voza. Hrvatski mediji, pak, navode da će se voz vratiti u Zagreb, a izbeglice biti smeštene u Centar za azilante u gradskom naselju Dugave.

13:48 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je Zagreb spreman za prihvat izbeglica, većinom iz Sirije, koji su krenuli iz Tovarnika.

"Zagrepčani su solidarni, dobronamerni i imaju veliko srce", rekao je Bandić i pozvao građane da u svoj dom prime jednu izbegličku porodicu.

Foto: AP
Foto: AP

13:20 - Potpunim zatvaranjem mađarske granice i preusmeravanjem talasa migranata iz Srbije ka Hrvatskoj, hrvatska policija je kod Tovarnika do 11 sati zatekla 181 stranog državljanina u nezakonitom prelasku državne granice piše u saopštenju MUP-a.

12:43 - U Hrvatsku je od jutros iz Srbije ušlo 277 izbeglica, koji su promenili rutu putovanja nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu, saopštio je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. "Broj raste. Trenutno je 277 osoba ušlo u Hrvatsku iz Srbije", rekao je Ostojić pred parlamentom, prenosi Jutarnji list.

12:40 - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić danas je u Saboru poručio kako će Hrvatska humano postupati s izbeglicama.

"Ako izbeglice odbiju međunarodnu zaštitu, spreman je prihvatni centar u Tovarniku. Oni koji traže azil ići će u centre u Kutini i Dugavama, ranjive grupe u Sisak i Ježevo", rekao je Ostojić.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12:21 - Hrvatski demineri poslati su danas u graničnu oblast u koju su danas preko Srbije počele pešice da ulaze izbeglice. "Policija nas je pozvala i mi smo poslali tim na granicu u istočnom delu Hrvatske", rekao je za Rojters neimenovani sagovornik iz Hrvatskog centra za deminiranje. Agencija napominje da su u toj oblasti vođene borbe u periodu od 1991. do 1995. godine a da su policajci izrazili zabrinutost zbog opasnosti od minskih polja.

12:19 - Hrvatski premijer Zoran Milanović danas je kritikovao odluku Mađarske da zbog talasa izbeglica zatvori granicu prema Srbiji i naglasio da Hrvatska to neće učiniti. Milanović je izjavio da je, da bi izbeglo Mađarsku granicu, u Hrvatsku već ušlo 150 izbeglica. Govoreći o mađarskoj ogradi na granici, Milanović je ocenio da bodljikava žica u 21. veku nije odgovor, već pretnja.

Tovarnik, Foto: Reuters
Tovarnik, Foto: Reuters

12:05 - Tokom dana očekuje se još 12 autobusa sa izbeglicama.

12:00 - Reakcije meštana Tovarnika su podeljene, deo donosi hranu nesrećnim Sirijcima, ali drugi ne skrivaju umereni strah.

11:30 - Prema dostupnim informacijama, hrvatske vlasti izbeglice prebacuju u sabirne centre u Sisku i Kutini, prenosi Jutarnji list.

11:14 - Izbeglice iz Tovarnika idu za Zagreb.

U krugu policijske stanice u Tovarniku nalazi se stotinjak izbeglica, u toku je njihova registracija, a nakon toga oni će biti prevezeni u Zagreb, javila je agencija Hina. Kako je agenciji rekao načelnik Štaba zaštite i spasavanja Vukovarko-sremske županije Zdravko Kelić, operativne snage zaštite sistema i spasavanja do kraja dana na ovom području očekuju oko 500 izbeglica.

10: 50 - Nakon 6 km hodanja, grupa od 30-tak izbeglica stiglo je na njivu na granici Srbije i Hrvatske, gde ih je dočekala hrvatska policija, koja će ih odvesti u policijsku stanicu u Tovarniku. Tri policijske marice i dva kombija dočekuju migrante koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku, ali među njima, osobito onim mlađima, vlada strah od hapšenja u Hrvatskoj i da ne završe u zatvoru.

Hrvatski policajci neko vreme su uveravali izbeglice da ih u Hrvatskoj ne čeka hapšenje i pokušali su da im objasne da ne mogu da ostanu na lokaciji na kojoj se trenutno nalaze.

10:40 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je premijeru Zoranu Milanoviću predlog za sazivanje sednice Veća za nacionalnu sigurnost zbog izbegličke krize, saopšteno je jutros iz njenog kabineta. "S obzirom na činjenicu da se kriza usložnjava iz dana u dan, dužna sam još jednom upozoriti na izbeglički talas i njegove moguće društvene, ekonomske i sigurnosne implikacije, navodi se u predlogu predsednice. Kao mogući datum predlaže se petak, 18. septembar ili utorak, 22. septembar.

10:30 - Izbeglicama koje budu ušle u Hrvatsku biće dozvoljeno da prođu i nastave svoj put ka zapadnoj Evropi, rekao je danas hrvatski premijer Zoran Milanović dodajući da je tokom noći iz Srbije na teritoriju te zemlje ušlo oko 150 izbeglica. "Hrvatska je u potpunosti spremna da prihvati ili uputi te ljude gde oni žele da idu, što je očigledno Nemačka ili neke skandinavske zemlje", rekao je Milanović u obraćanju parlamentu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10: 10 - Po izbijanju izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice. Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10:05 - Hrvatska policija od jutros u "maricama" dovodi izbeglice koje je zatekla u ilegalnom prelasku granice, ali i one koji su već ilegalno ušli u zemlju na registraciju u Tovarnik, izveštavaju hrvatski mediji. Policija je zvanično potvrdila da je dosad dvadesetak izbeglica ušlo u Hrvatsku mimo graničnih prelaza i da je u toku njihova registracija.

9:40 - Iz Preševa je u Šid stigao i treći autobus u kojem je bilo 78 izbeglica iz Sirije, Irana i drugih zemalja, a među njima je i 20-ak dece od kojih je najmlađem svega 8 meseci. Oni će uskoro krenuti put Hrvatske.Aktivisti Crvenog krsta svima daju smernice kako da ilegalno uđu u Hrvatsku budući da niko od njih ne želi da legalnim putem pređe u Hrvatsku.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Hodajte oko 400 metara pravo i onda skrenite levo. Zatim, ponovo nastavite pravo i tako ćete ući u Hrvatsku, odnosno prvo selo na hrvatskoj strani, objasnila je žena Muhamedu iz Irana, koji je potom poveo kolonu prema Hrvatskoj. S njima ide i ekipa Jutarnjeg lista.

U razgovoru s njima doznali su da ne znaju šta ih čeka u Hrvatskoj pa su pitali novinare očekuje li ih zatvor i kako će hrvatska policija prema njima postupati. Gotovo nikome od njih Hrvatska nije krajnje odredište. Hrvatska policija duž kopnene granice je raspoređena i čeka ilegalce.

9.15 - Nadležne vlasti očekuju još tri autobusa, koja su tokom noći krenula iz Preševa, ali i nastavak talasa izbeglica u tom delu Srbije. Hrvatski mediji preneli su da nekolicina pojedinaca, pretpostavlja se između sedam i deset osoba, uhapšeno je nakon što su se odvojili od glavne grupe te ilegalno ušli u Hrvatsku prelazeći granicu preko polja i njiva. Oni se, kako se navodi, trenutno nalaze u policijskoj stanici u Tovarniku, gde se čeka dolazak prevodioca.

9:00 - Grupa od 20-tak izbeglica prešla je hrvatsku granicu mimo međunarodnih graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske, uočili su ih hrvatski policajci i doveli u Tovarnik, i u toku je postupak njihove registracije.

8:50 - Reporterka N1 javlja da je oko 8:30 kolona policijskih vozila krenula prema poljima preko kojih izbeglice pokušavaju ilegalno da uđu u Hrvatsku.

8:41 - Većina ljudi su Sirijci i Afganistanci, muškarci, žene i deca svih životnih dobi. Za prevoz od Preševa do Šida platili su 35 evra. Jedan od njih, Amadu (35) kaže da je došao iz Mauritanije. "Rekli su nam da je granica prema Mađarskoj zatvorena i srpska policija nam je kazala da treba da idemo ovim smerom", ispričao je, a prenosi Index.hr.

8:32 - Na hrvatskom graničnom prelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i radnici Hrvatskog Crvenog krsta zbog najavljenog mogućeg talasa izbeglica. Doneli su vodu, setove za prvu pomoć, ćebad, pribore za ličnu higijenu i druge neophodne stvari.

8:25 - Među grupom izbeglica koje se kroz polja približavaju hrvatskoj granici ima nekoliko beba i dosta male dece. Padaju s nogu od umora, gladni su i žedni, ali ne odustaju. Žele da izbegnu granicu kako ne bi bili registrovani u Hrvatskoj, jer žele da se registruju i dobiju azil u Nemačkoj, javlja HRT.

7:35 - Na hrvatskim graničnim prelazima sa Srbijom još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbeglica iz Sirije, izjavio je Hini portparol Policijske vukovarsko-sremske oblasti Domagoj Džigumović, prenosi Index.hr

7:30 - U Šid su iz Preševa stigla dva autobusa sa izbeglicama, koja su krenula prošle noći, a očekuju se još tri. Prema podacima koje je izveštač Tanjuga dobio od pripadnika međunarodnih organizacija, u Šid je, kako autobusima, tako i taksijima, pristiglo oko 80 izbeglica, koje su nastavile put pešice na teritoriju Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track