(VIDEO) HRVATSKA MINISTARKA BRILJIRA Ja sam za umetničke slobode, ALI Frljić podstiče ružne reakcije
Foto: Printscreen HTV

Cenzura na mala vrata

(VIDEO) HRVATSKA MINISTARKA BRILJIRA Ja sam za umetničke slobode, ALI Frljić podstiče ružne reakcije

Hrvatska -

ZAGREB,- Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je, povodom burnih negodovanja i protesta u Splitu protiv predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, ocenila da on "provokacijama zapravo traži i podstiče ružne reakcije" - a da nije ni pogledala predstavu.

"Bojim se da ovakvim provokacijama Frljić zapravo i traži takvu reakciju, i na neki način zapravo podstiče vrlo ružne reakcije. U krajnjem slučaju i njegov današnji intervju u kojem on kompletnu Vladu i državu optužuje da je to jedna fašistička država, meni je potpuno nerazumljiv", rekla je hrvatska ministarka sinoć gostujući u Dnevniku HTV-a.

Oliver Frljić na meti fašista (Foto: Marina Lopičić)
Oliver Frljić na meti fašista (Foto: Marina Lopičić)

Ona tvrdi da se "zalaže za umetničke slobode" i da su "prošla vremena kada je ministar određivao ko će snimati kakve filmove, objavljivati knjige, raditi predstave ili zabranjivati pozorišne predstave".

"Međutim, ovde zapravo jedna politička poruka ne doprinosi toleranciji", zakljuila je Obuljen Koržinekova, koja je gostujući u Dnevniku Nove TV izjavila da nije ni gledala predstavu.

Hrvatski reditelj Oliver Frljić izjavio je ranije Nacionalu da je Hrvatska uz Poljsku i Mađarsku "treća perjanica zahuktale EU fašizacije".

"Ploča sa natpisom 'Za dom spremni' (u Jasenovcu) samo je spoljna manifestacija duboke fašizacije hrvatskog društva", rekao je Frljić i ocenio da je puno aktera tome pridonelo u poslednjih 25 godina, ali da se "na prvom mestu još uvek suvereno drži HDZ".

Prikazivanje Frljićeve predstave u Splitu je zbog sinoćnjih protesta počelo sa zakašnjenjem. Pristalice lokalnih odbora Hrvatske stranke prava, Hrvatske čiste stranke prava i Koordinacija hrvatskih udruženja veterana organizovali su protest na kojem je reditelj grubo izvređan. Posle protesta policija je protiv 18 osoba podnela optužne predloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja