(VIDEO) MOST I HDZ DOGOVORILI: Nova vlada imaće manje ministarstava
Foto: Printscreen YouTube/HDZ

Još nije sve rešeno

(VIDEO) MOST I HDZ DOGOVORILI: Nova vlada imaće manje ministarstava

Hrvatska -

Posle četvorosatnih pregovora o formiranju nove hrvatske vlade, lideri HDZ-a i Mosta, Andrej Plenković i Božo Petrov, izrazili su zadovoljstvo razgovorima na kojima je bilo reči o sastavu buduće vlade, a iako detalje nisu otkrivali, Plenković je najavio da će se broj ministarstava smanjiti.

"Razgovarali smo o sastavu buduće vlade i vrlo detaljno smo govorili o nadležnostima u pojedinim resorima i broju ministarstava. Razgovarali smo takođe i o precizno identifikovanim željama i ambicijama HDZ-a i Mosta u kojim resorima su trenutno fokusirani njihovi prioriteti", rekao je Plenković.

Šef HDZ-a kaže da je uveren i da su blizu rešenjima koja će omogućiti efikasnu, racionalnu i kvalitetnu vladu. Cilj njegove partije je da do ponedeljka, kada će biti održane konsultacije kod hrvatske predsednice, dođu s potrebnih 76 potpisa kako bi od nje dobili mandat za sastavljanje nove vlade, dodao je.

Plenković rje najavio da rade na tome da broj ministarstava bude nešto manji nego što je sadašnjih dvadeset, ali nije precizirao koliko će biti ukupno ministarstava, već je naznačio da će se neka ministarstva spajati.

"Mi smo dobili predloge HDZ-a, a takođe smo dali i svoje predloge na koji način vidimo buduću izvršnu vlast. O samim predlozima ćemo, i mi i kolege iz HDZ-a proći kroz svoja tela i nadam se da će se na kraju postići dogovor", rekao je Petrov.

Na pitanje kada će nastaviti razgovor s predstavnicima nacionalnih manjina, Plenković je rekao da će te razgovore nastaviti ove sedmice, ali i da im je sada prioritet da formiraju parlamentarnu većinu HDZ-a i Mosta. On je najavio i da će se deo sadržaja programa vlade odnositi na zaštitu manjinskih prava, a deo posebnih tačaka koje su bitne za svaku nacionalnu manjinu biće u operativnom programu vlade.

Razgovori se sutra ujutro nastavljaju po radnim grupama, a u 15 sati u centrali HDZ-a biće održan sastanak lidera HDZ-a i Mosta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja