(VIDEO) PALA HRVATSKA VLADA: Sa 125 glasova izglasano je nepoverenje premijeru
Foto: Printscreen YouTube

Sabor o opozivu premijera

(VIDEO) PALA HRVATSKA VLADA: Sa 125 glasova izglasano je nepoverenje premijeru

Hrvatska -

Tihomir Orešković više nije premijer hrvatske vlade jer mu je hrvatski Sabor danas izglasao nepoverenje sa 125 glasova protiv.

Nakon nekoliko sati rasprave, hrvatski Sabor je danas većinski odlučio da smeni premijera Tihomira Oreškovića. Za opoziv premijera bilo je 125 zastupnika, dva su bila suzdržana, a njih 15 protiv.

Predsednik Sabora Željko Reiner zaključio je sednicu i objavio da je iskazano nepoverenje premijeru Oreškoviću. U sali je bilo 137 zastupnika.

Predsednik Sabora Željko Reiner dozvolio je na početku rasprave premijeru Tihomiru Oreškoviću da govori u parlamentu, čime svesno dozvoljava kršenje Poslovnika.

Za raspravu o opozivu premijera prijavilo se osam klubova i pet poslanika pojedinačno.

Orešković je nakon smene rekao da je ipak tužan i da će sada stati na loptu i izvideti situaciju, misleći pritom na svoj eventualni dalji politički angažman.

“Nisam očekivao ovakav rasplet. Ko bi to očekivao? Dođeš i imaš globalno iskustvo u finansijskom i privrednom sektoru, tu sam mogao puno pružiti. S Karamarkom i Petrovim sam dobro sarađivao. Znam da se pričalo da sam bliže Mostu nego HDZ-u, ali to je bilo više zato što smo razgovarali. Petrov je dolazio i razgovarao sa mnom”, kazao je Orešković a prenosi hrvatski N1.

Lider Mosta Božo Petrov sedi pored Tihomira Oreškovića na sednici Sabora (Foto: Printscreen YouTube)
Lider Mosta Božo Petrov sedi pored Tihomira Oreškovića na sednici Sabora (Foto: Printscreen YouTube)

16:28 - Orešković se zahvalio svima koji su mu dali podršku. Kreće glasanje.

16:19 Orešković se vratio u Sabor.

16:10 - Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida u raspravi rekao da su novi izbori jedino rešenje za sadašnju krizu.

15:50 - Reporter HRT-a Zoran Pehar na Twiteru objavio da bi glasanje o opozivu premijera moglo biti oko 16.45 sati.

15:40 - Smenu premijera podržavaju zastupnici austrijske, bugarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i jevrejske nacionalne manjine zbog nezadovoljstva odnosom prema manjinama.

15:30 - Počele su pojedinačne rasprave a premijer Tihomir Orešković napustio je sednicu.

15:23 - Klub zastupnika HRID će glasati za opoziv hrvatske vlade.

15:15 - "Premijer nije ništa napravio u ovih šest meseci. Predsedniče vlade podnesite ostavku", izjavio je Milivoj Špika iz Kluba zastupnika Bandić Milan.

15:00 - Klub HSU glasaće za opoziv Tihomira Oreškovića.

14:52 - "Hrvatska nema vremena... Pozivam sve vas da postupite po savesti", izjavio je Domagoj Ivan Milošević ispred poslaničkog kluba HDZ.

14:45 - Predsednik Sabora Željko Reiner zabranio je poslaniku Stipi Petrini obraćanje u Saboru do kraja dana, a potom mu je naložio da napusti prostorije Sabora.

"Do kraja dana ne možete govoriti, jer ste raspravljali sa mnom nakon što ste dobili opomenu", rekao je Reiner i upozorio Petrinu da će pozvati saborsku stražu da ga udalji ako sam ne izađe.

"Ja ću izaći, ali vi mi ne možete zabraniti da se vratim", rekao je Petrina i napustio sabornicu.

Foto: Printsreen
Foto: Printsreen

14:40 - "Gospodine predsedniče Vlade, odluka o vašem opozivu je unapred doneta... Opoziv premijera traže oni koji žele vlast, a mi ćemo i dati ništa! Dvanaest poslanika Mosta glasaće za raspuštanje Sabora. Bilo gde i bilo kad, mi ćemo vama, a i vi nama, moći da pogledamo u oči", rekao je u ime Mosta Miroslav Šimić.

14:35 - HSS će glasati za opoziv premijera, kaže Goran Dodig.

14:25 - IDS će glasati za opoziv premijera.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

14:00 - I HNS je za opoziv premijera, kaže Ivan Vrdoljak.

13:55 - "SDP će glasati za opoziv premijera. Zemlja je u čudnom stanju i ne znamo kome pripadamo. A kritizirali su me zbog onog 'slučajna država'. Vlada će biti opozvana danas i nema razloga da Sabor nastavi s neradom. Za izbore sm spremni, mada nismo srećni zbog toga", izjavio je bivši premijer Hrvatske, vođa opozicione SDP Zoran Milanović.

"Okupićemo široku koaliciju. Hrvatska ne može biti slučajna država. Mora imati i glavu i mišiće i mi ćemo to vratiti", zaključio je Milanović.

Šandor Juhas (Foto: Printscreen YouTube)
Šandor Juhas (Foto: Printscreen YouTube)

13:45 - Šandor Juhas potvrdio je da će manjine glasati za opoziv Oreškovića.

"Stepen tolerancije prema manjinama je strašan, a Orešković nije uradio ništa da se to promeni", rekao je on. Podržao ga je i Furio Radin iz Kluba nacionalnih manjina.

13:33 Radimir Čačić potvrdio je da će Reformisti glasati za opoziv premijera.

Milorad Pupovac: SDSS će glasati za opoziv premijera (Foto: Fonet)
Milorad Pupovac: SDSS će glasati za opoziv premijera (Foto: Fonet)

13:30 - "Neka nam ovo bude poruka da se Vlada ne sastavlja kao eksperiment. Ne smemo se upuštati u ovako nešto. Nije drama što ćemo danas imati opoziv, ali biće tragedija ako to ponovimo za mesec dana. Hrvatska ovu vrstu eksperimenta sebi više ne sme da dopusti", rekao je Milorad Pupovac dodajući da će SDSS danas dići ruku za opoziv i da želi sreću premijeru.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

13:14 "Ostajemo pri tome da je samoraspuštanje Sabora jedini izlaz iz ove krize, a rušenjem premijera dajemo mogućnost HDZ-u za korupciju. Raspuštanjem nema roka od 30 dana za kupovine i preslagivanje. Za sve vreme ovog cirkusa slušamo kako su spremni da izvuku Hrvatsku iz krize. A krizu su izazvali baš oni, HDZ", rekla je Nensi Tireli dodajući da će Laburisti glasati protiv opoziva.

Branimir Glavaš Oreškoviću: Vi ste pokojni!
Branimir Glavaš Oreškoviću: Vi ste pokojni!

13:07 - "Gospodine predsediče Vlade, nije pitanje da li će vas srušiti - srušiće vas! Vi ste pokojni! Pitanje je ko vas ruši, hrvatski narod to mora da zna, vi ne možete da odete odavde pre nego što to saznate. Pozadina vašeg opoziva je baš to što niste dozvolili da manipulišu vama i da ubace ljude u bezbednosne službe Hrvatske", izjavio je poslanik Branimir Glavaš, optužen za ratne zločine.

13:07 - "Pokazao sam da su svi navedeni razlozi neosnovani. Pravi razlog mog rušenja je nastavak arbitraže Ina-MOL, a to nekome nije odgovoaralo. Pokušao sam to da sprečim i to je moja jedina krivica. Ponosan sam na sve što sam uradio kao predsednik Vlade. Zahvaljujem se Domoljubnoj koaliciji i Mostu na podršci. Poštovani poslanici, na vama je da odlučite da li ova Vlada zaslužuje rušenje. Nek dragi Bog čuva Hrvatsku!', poručio je za kraj Orešković

13:05 - "Posebno mi je neshvatljiva teza da se nisam bavio ekonomijom. Podsećam na svoj sastanak s investitorima, koji su mi rekli da je ovo prvi put da mogu pričati s premijerom. Prezentovali smo nacionalni program reformi s oko 60 tačaka koji je pohvalila i Evropska komisije. Tu su i brojne investicije."

Sabor raspravlja o opozivu predsednika Vlade Tihomira Oreškovića (Foto: Printscreen YouTube)
Sabor raspravlja o opozivu predsednika Vlade Tihomira Oreškovića (Foto: Printscreen YouTube)

13:00 - "Što se tiče Karamarka, sada se utvrdilo da je Komisija utvrdila sukob interesa. Vrlo aktivno sam pokušao da komuniciram s (predsednikom HDZ i prvim potpredsednikom Vlade Hrvatske Tomislavom) Karamarkom, ali on je dva meseca moje pozive ignorisao. Njega nisu zanimali ekonomski problemi ni reforme", kaže premijer Hrvatske.

12:55 - "Umesto da raspravljamo o dobrim ekonomskim rezultatima, pričamo o mom razrešenju. Sve optužbe protiv mene su lažne. Nikada se nije dogodilo da se protiv predsednika Vlade pokrene opoziv stranka koja ga je i predložila. Optužba da želim uvesti kancelarsku diktaturu je toliko apsurdna. Nisam podlegao pritisku da postavim za čelno mesto SOA-e nekog ko nije ispunjavao uslove za taj posao", rekao je premijer Tihomir Orešković u Saboru.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

12:45 - "Nismo dobili obrazloženje zašto Karamarko nije došao na sednicu, a otišao je na rođendan. Celo vreme gledam - mučno je što menjamo čoveka kao da je krpa", kazao je Josip Salapić.

12:15 - Inicijativu HDZ-a za opoziv premijera obrazložio je poslanik te stranke Ivan Šuker, koji je, između ostalog, rekao da je Oreškovićeva Vlada kršila zakon. Međutim, on ni reči nije rekao o zloupotrebi SOA i "kancelarskoj diktaturi", glavnim stavkama u zvaničnom zahtevu za izglasavanje nepoverenja.

Foto: Prinscreen YouTube
Foto: Prinscreen YouTube

Oreškovića podržava Most, koalicioni partner HDZ-a. Poslanici te stranke već su potpisali zahtev za raspuštanje Sabora za slučaj da Orešković bude opozvan. Iz opozicije kažu da oni već imaju 75 potpisa za samoraspuštanje parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track