(VIDEO) SAD ZNAJU: Zagreb i zvanično obavestio Sloveniju o prestanku arbitražže
Foto: Profimedia

Nema više

(VIDEO) SAD ZNAJU: Zagreb i zvanično obavestio Sloveniju o prestanku arbitražže

Hrvatska -
Odluku vlade u Zagrebu o izlasku iz arbitraže jednoglasno je podržao Sabor

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je u četvrtak diplomatsku notu slovenačkoj vladi u kojoj je obaveštava da su se, zbog povrede od strane Slovenije, stekli uslovi za prestanak arbitražnog sporazuma.

Hrvatska je istakla "povrede koje je počinila Slovenija zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni".

"Republika Hrvatska je istovremeno obavestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primenom Sporazum o arbitraži, kao i da je obavestila i generalnog sekratara UN", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenela je Hina.

http://www.youtube.com/watch?v=BYZdU6yW_TA

Hrvatski sabor je u sredu jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu jer je, kako je zaključeno, Ljubljana bitno povredila njegove odredbe.

"Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštovati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanović.

Šefica diplomatije Vesna Pusić objasnila je juče na sednici vlade da Hrvatska nije protiv arbitraže kao takve, nego protiv konkretno ove arbitraže, koja je neprihvatljiva.

Aferu je razotkrio i obelodanio srpski Kurir, a hrvatski Večernji list je preneo pisanje
Aferu je razotkrio i obelodanio srpski Kurir, a hrvatski Večernji list je preneo pisanje

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

Jernej Sekolec i Simona Drenik su podneli ostavke (Foto: Printscreen YouTube)

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a danas je za to tražio i dobio jednoglasnu podršku celog Sabora.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu. Slovenija je u međuvremenu imenovala novog arbitra - predsednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrama, ali Hrvatska ističe da to više nema nikakvog uticaja.

Međutim, iz Evropske komisije poručuju Zagrebu da će se arbitražni postupak nastaviti bez obzira na odluku Hrvatske.

http://www.youtube.com/watch?v=aOpVikw3c38

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja