(VIDEO) CIRKUS U SABORU! PETROV OSTAVKOM BLOKIRAO RAD: Čeka se mišljenje ko može da ga nasledi
Foto: Beta/Damir Sencar

Pada li vlada?

(VIDEO) CIRKUS U SABORU! PETROV OSTAVKOM BLOKIRAO RAD: Čeka se mišljenje ko može da ga nasledi

Hrvatska -

Posle ostavke dosadašnjeg predsednika Sabora Bože Petrova, čeka se mišljenje odbora za ustavna pitanja, da li neko od potpredsednika može preuzeti njegovu funkciju.

16.45 - Nakon što je izglasano poverenje ministru finansija Zdravku Mariću i ostavke Bože Petrova na položaj predsednika Sabora, sednica hrvatskog parlamenta će biti nastavljena sutra, a kako će ona izgledati u ovom trenutku niko ne može da kaže.

Izvesno je jedino da će pre sednice Sabora zasedati Odbor za ustav koji treba da objasni poslovnik, odnosno može li u stolicu predsednika Sabora, nakon što je ostavku podneo Petrov, predsednik Mosta, dojučerašnje manje članice vladajuće koalicije, sesti jedan od trojice izabranih potpredsednika.

14.15 - Predsednik Sabora Božo Petrov upravo je podneo ostavku u Saboru. Dužnost preuzima jedan od potpredsednika iz redova HDZ-a, Željko Rejiner.

12:08 - Nije doneta odluka o iskazivanju nepoverenja Mariću, kaže Petrov, koji je odredio pauzu od dva sata za konsultacije.

12:07 - Pat pozicija! Za smenu Marića je bilo 75, a protiv je bilo 75. To praktično znači da Marić ostaje ministar, ali i da u Saboru ne postoji parlamentarna većina

12:01 - Tomislav Sauča je glasao protiv smene Marića.

11:49 - Počinje odluka o ministru Zdravku Mariću. Svaki posalnik će se pojedinačno izjasniti o odluci. Potrebno je 76 glasova da se izglasa nepoverenje Mariću.

11:28 - Počelo glasanje o drugim tačkama dnevnog reda. Čeka se glasanje o Mariću.

11:25 - "Većina predstavnika klubova se pozvala na situaciju od prošle godine kada je za predlog odluke za raspuštanje dato 76 potpisa, više nego što je bilo ovaj put, mi ćemo saborskim zastupnicima dati mogućnost da daju potpise ukoliko to žele i to nakon glasanja o Mariću. Tako da u ovom trenutku svi budu uvereni da se neće doigodit na bilo kakav način uvrstavanje u dnevni red ovog predloga odluke bez većeg broja potpisa. Nakon Marića svi će imati mogućnost u kraćoj pauzi dati mogućnost potpisa, a onda ćemo moći da po potrebi napravimo sastanak klubova ili nastavimo dalje s procedurom", rekao je Petrov na početku.

11:17 - Očekuje se nastavak sednice.

11:15 - Poslanik Ivan Pernar rekao je da ministar finansija danas neće "pasti" jer većine nema. A, smatra Pernar, većinu nema ni jedna strana.

"Marić neće pasti. Većinu nema ni vlast ni opozicija. Razlog zašto neće pasti je zapravo rezultat pritisaka HDZ na određenog zastupnika. Pritisak je jak od strane institucija i cilj je slomiti čoveka", rekao je Pernar ne odgovorivši na pitanje da li se radi o Tomislavu Sauči.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

10:55 - Informacija sa sastanaka nema, a na saborskim se hodnicima moglo čuti kako je zapravo došlo do pat-pozicije jer ni SDP niti HDZ navodno nemaju potrebnu većinu, odnosno 76 glasova.

10:50 - Niko ne zna kako će glasati. Svi su čekali Sauču, ali se ne zna hoće li biti uz SDP ili HDZ.

10:30 - Pauza i dalje traje. Hrvatski mediji navode da se još uvek ništa ne zna.

09:55 - Dok se u saboru čeka glasanje o Mariću, uskoro počinje i sednica vlade.

09:50 - U toku je sednica predsedništva Sabora.

9:35 - Svi klubovi zastupnika, a prvi HDZ, zatražili su odlaganje od pola sata zbog uvrštenja nove tačke u dnevni red. Sednica vlade bi trebalo da počne u 10 sati, pa je odlaganje od pola sata verovatno zatraženo kako bi se ćulo što će reći Plenković.

09:00 - Jučerašnja parlamentarna rasprava o opozivu Marića, ali i drugim aktuelnim problemima koje je prouzrokovala kriza vlasti, pa i o raspisivanju novih vanrednih parlamentarnih izbora, trajala više od 17 sati.

(Index, 24sata, EKP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track