VIKALI SUDIJI DA JE KRIMINALAC: Suđenje za Loru počelo ekscesima, izbačeni sin i žena okrivljenog
Foto: Sh

Proces

VIKALI SUDIJI DA JE KRIMINALAC: Suđenje za Loru počelo ekscesima, izbačeni sin i žena okrivljenog

Hrvatska -

Na Županijskom sudu u Splitu počeo je objedinjeni sudski postupak Lora 1 i Lora 2, u kom se petorici optuženih sudi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a ostaće zapamćen i po tome što je, zbog vikanja i ometanja suđenja, iz sudnice prvo udaljena supruga trećeokrivljenoga Emilija Bungura, a nešto kasnije i sin, koji je sudiji dobacio da je kriminalac.

Predsednik sudskog veća, sudija Vladimir Živaljić, kao i sudije Davor Svalina i Ivona Rupić, odbili su predlog odbrane da Bungur bude pušten iz istražnog zatvora, a do sledeće rasprave trebalo bi da odluče i da li će razdvojiti ova dva postupka, što traži Bungurov advokat.

Stepen bezbednosti bio je visok - 12 policajaca održavalo je red, a uz članove porodice u sudnici je sedelo više veterana.

Detalj iz logora Lora (Foto: Printscreen TVBN)
Detalj iz logora Lora (Foto: Printscreen TVBN)

Optuženi Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić izjasnili su se da nisu krivi za zločine za koje ih optužnica tereti i da smatraju da su imovinsko-pravni zahevi porodica ubijenih za naknadu štete neosnovani.

Prvi incident u sudnici dogodio se kada je Jagoda Bungur, pošto je sudija pitao njenog supruga da li je razumio optužnicu, iz publike viknula da je sudija u zapisnik pogrešno uneo njegov odgovor, a pošto je nastavila da govori i pošto je upozorena, sudija je naredio policajcima da je izbace.

Jagoda Bungur je prva izbačena iz sudnice (Foto: Printscreen YouTube)
Jagoda Bungur je prva izbačena iz sudnice (Foto: Printscreen YouTube)

"Sram vas bilo", poručila je sudiji na izlasku iz sudnice. Sat vremena kasnije, iz sudnice je izbačen i njen sin Bartul zato što je omalovažavao i vređao sud. On je sudiji Živaljiću doviknuo da sudi van zakona i u ilegalnom krivičnom postupku. Opomenut je, a kada su do njega došli pravosudni policajc,i viknuo je: "Vi ste, druže sudija, kriminalac". Izlazeći iz sudnice još je doviknuo: "Drž' se ćaća".

Sudski postupak Lora 2, u kojemu Županijsko državno pravobranilaštvo u Splitu tereti petoricu optuženih za ratni zločin iz 1992. nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lori, počeo je 9. septembra prošle godine, a već dva dana kasnije je odložen na neodređeno vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track