ZA HRVATE SVETAC, ZA SRBE ZLOČINAC: Ko je bio Alojzije Stepinac?
Foto: Profimedia

Anđeo ili đavo

ZA HRVATE SVETAC, ZA SRBE ZLOČINAC: Ko je bio Alojzije Stepinac?

Hrvatska -

Najnovije tenzije i serije optužbi na relaciji Beograd-Zagreb izbile su upravo zbog nedavnog otkrivanja spomen-biste u Osjeku Alojziju Stepincu, o čijoj kanonizaciji su juče i danas raspravljale Srpska pravolsavna i Rimokatolička crkva u Novom Sadu.

Ko je bio Alojzije Stepinac? Zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke crkve u NDH za vreme Drugog svetskog rata, optuživan za progon i masovno pokatoličenje Srba. Za jedne svetac, za druge ratni zločinac. Ovo su ključne tačke njegove biografije.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Dobrovoljac na Solunskom frontu

Stepinac je učestvovao u Prvom svetskom ratu na Italijanskom frontu i bio dobrovoljac na Solunskom frontu. Godine 1924. dobio je američku stipendiju za unverzitet Gregorijani u Rimu, a u decembru 1937. preuzima upravu Zagrebačke nadbiskupije. Kada je tražena saglasnost jugoslovenske vlade imenovanja Stepinca u nadbiskupa, kralj Aleksandar se složio znajući da je Stepinac bio dobrovoljac na Solunskom frontu, smatrajući da je to i izraz njegovog jugoslovenskog opredeljenja.

Ante Pavelić, foto: Profimedia
Ante Pavelić, foto: Profimedia

Blagoslovio Antu Pavelića i NDH

Od prvih dana zdušno je blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako je često nazivao NDH. Na Uskrs 1941. objavio je formiranje NDH i tom prilikom blagoslovio ustaškog poglavnika Antu Pavelića. U pismu papi Piju XII iz 1943. navodi da je u NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Mnogi tvrde da je nadbiskup Stepinac bio potpuno svestan postojanja koncentracionog logora Jasenovac, ali se tome nije javno protivio.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Uhapšen zbog saradnje sa ustašama

Prvi put je uhapšen 17. maja 1945. godine, a 18. septembra 1946. izveden je pred Vrhovni sud NR Hrvatske. Stepinac je optužen zbog saradnje s vrhom ustaške države, susreta s Pavelićem i drugim ustaškim časnicima, za pokrštavanje desetine hiljade Srba... Presudom iz 1946. osuđen je na kaznu zatvora s prisilnim radom u trajanju od 16 godina. Zbog lošeg zdravstvenog stanja vraćen je u Krašić gde je i umro.

Papa Jovan Pavle II, foto: AP
Papa Jovan Pavle II, foto: AP

Beatifikovan 1998.

Papa Jovan Pavle II ga je 1998. proglasio "blaženikom" i beatifikovao u Mariji Bistrici kod Zagreba. Beatifikacija je treći od četiri koraka procesa kanonizacije, a o kanonizaciji završnu reč će dati Papa Franja nakon što Mešovita crkvena komisija završi sa radom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track