ZABRINJAVAJUĆE STANJE U HRVATSKOJ: Samo u 2016. čak 331 NAPAD na Srbe!
Foto: SPC/ Eparhija Dalmatinska

Nasilje, govor mržnje i diskriminacija

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U HRVATSKOJ: Samo u 2016. čak 331 NAPAD na Srbe!

Hrvatska -

U Hrvatskoj je tokom prošle godine zabeležen 331 slučaj nasilja i drugih oblika podsticanja na diskriminaciju prema Srbima, što je za 57 odsto više u odnosu na 2015. godinu, objavilo je Srpsko narodno veće.

"Ovo nije 331 izolovan slučaj, već 331 prostor iza kojih se nalazi na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati. Ne radi se o izolovanim slučajevima već o fenomenu koji se širi i koji je sa margina ušao u javni prostor" poručio je predsednik SNV-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Ni 2017. nije krenula ništa bolje. Pre dva dana vandalizovana i osrnavljena je pravoslavna crkva u Sinju, na čijim su zidovima osvanule ustaške poruke mržnje.

Pre dve nedelje u Vukovaru je osvanulo "srpsko porodično stablo" - grafit koji najstrašnije vređa Srbe. Grafit ima crnu podlogu na kojoj je iscrtano stablo sa obešenim telima uz tekst "Serbian family tree" (odnosno srpsko porodično stablo).

Taj natpis se već četiri godine konstantno pojavljuje na ulicama i trgovima u Hrvatskoj - pre četiri godine u Zagrebu, prošle godine na drvetu kod ulaza u obdanište u vidu nalepnice i na ulicama Petrinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track