ŽIVE IH ODRALI: Prodali sve u Belgiji i doselili se u Hrvatsku, sad beže glavom bez obzira!
Foto: Facebook

Zažalili preseljenje u Hrvatsku

ŽIVE IH ODRALI: Prodali sve u Belgiji i doselili se u Hrvatsku, sad beže glavom bez obzira!

Hrvatska -

Dolazak u Hrvatsku bila mi je najveća greška u životu, kaže Luis Piters, koji je sa suprugom Elke prodao sve u Belgiji da bi se 2008. doselio u Bilice.

Od dana kad su se preselili do danas hrvatski sistem i pojedinci su ih na sve načine šikanirali, otimali im pare i zamajavali tako da je nesrećni Belgijanac na kraju završio na operaciji srca, koje mu je stradalo od stresa i nepravde koja je iz dana u dan doživljavao u Hrvatskoj.

Jedan od poslednjih "bisera" hrvatske birokratije bio je da traže od Pitersovih 79.000 kuna (10.500 evra) PDV-a na brod, koji su kupili još 2001. i imaju uredne papire da su na njega već platili PDV u Belgiji. Hrvatske vlasti prete da će im konfiskovati imovinu i blokirati penziju.

Hrvati im traže da plate PDV na brod koji su odavno kupili i platili PDV (Foto: Facebook)
Hrvati im traže da plate PDV na brod koji su odavno kupili i platili PDV (Foto: Facebook)

Pitersovi su nekada letovali u Hrvatskoj, koja im se toliko dopala a su prodali odličnu i vrhunski opremljenu kuću u Belgiji, spakovali pokretnu imovinu u šleper i došli da žive u Bilicama.

"Na dan polaska saznali smo da je čovek u hrvatskoj ambasadi zagubio naše dokumente i sav trud je bio uzalud. Premda sam uredno prijavio sve svoje stvari posle izlaska iz Belgije, morao sam da platim carinu na sve što smo uneli - odeću, nameštaj…konfiskovali su nam kamion, odvezli ga u skladište fabrike TLM u Šibeniku i držali ga tamo pet dana. Pet dana nismo imali ništa osim odeće u kojoj smo došli. Morali smo da odsednemo i u drugom apartmanu vlasnika koji nam je prodao kuću. U podrumu", priča Luis.

Pitersovi su se zaljubili u Hrvatsku tokom letovanja (Foto: Facebook)
Pitersovi su se zaljubili u Hrvatsku tokom letovanja (Foto: Facebook)

Preko agencije koja je posredovala u prodaji kuće Belgijanci su ugovorili s vlasnikom kuće od 90 kvadrata da će ih kuća dočekati legalizovana i spremna za useljenje. Platili su mu čak 190.000 evra. A dočekala ih je samo fasada bez struje, vode, izolacije. Hteli su da odustanu i kupe useljivu kuću, ali pošto je agencija dala vlasniku kaparu koju su položili iako nisu bili ispunjeni uslovi iz ugovora, morali su da ostanu tu jer bi izgubili kaparu. U kuću su uložili još 50.000 evra da bi je osposobili za kakav-takav život.

Usledio je niz drugih birokratskih peripetija koje su ih koštale i para i vremena i nerava, toliko da je Luis prošle godine završio na operaciji srca - isključivo zbog stresa. Trebalo je da bude operisan u Splitu, ali su ga u šibenskoj bolnici stavili u sobičak bez ikakve mogućnosti da pozove sestru. Na neodređeno. Dok ne dođe na red za operaciju u Splitu. Pokupio se i otišao kod hirurga u Belgiju. Još ga jedino drži ideja da okonča sudski spor, proda kuću u Bilicama i ode da ga Hrvatska više ne vidi.

(Tportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track