OBUKA DŽIHADISTA NADOMAK LJUBLJANE: Radikalni islamisti vežbaju pucanje na 10 kilometara od grada!
Foto: AP

Skupljaju se u napuštenoj kući

OBUKA DŽIHADISTA NADOMAK LJUBLJANE: Radikalni islamisti vežbaju pucanje na 10 kilometara od grada!

Region -
LJUBLJANA - Austrijski dnevnik Di Prese tvrdi da se u izveštaju Europola o državama u kojima se nalaze kampovi salafista za obuku boraca ISIL-a spominje i Slovenija, odnosno usamljena kuća u šumi u okolini Ljubljane

U njoj su se, navodi Di Prese, u konvojima automobila donedavno dovozili islamisti preko šengenske granice, na islamistička predavanja, pri čemu se iz navoda može shvatiti da su dolazili iz BiH u kojoj se, prema Europolu, takođe nalaze slični centri za obuku budućih džihadista.

Osim toga, u spomenuti objekat koji je na desetak kilometara istočno od Ljubljane, uz slovenske i bosanske salafiste, navodno dolazili su i radikalni muslimani iz Nemačke, Luksemburga i Austrije, a u okolini su vežbali pucanje iz vatrenog oružja, navodi austrijski list.

Oni pišu da u okolini Ljubljane postoji "salafistički savez" koji je već više puta slao radikalne borce za ISIL u Siriji i Iraku. Ukazuju i na navodne veze radikalnih islamista u Sloveniji sa islamistima u selu Gornja Maoča u BiH, koje kontrolišu pripadnici vehabitske struje islama.

Na tvrdnje austrijskog lista kratkim saopštenjem reagovala je slovenska policija. Ona je navela da o tome nema saznanja, odnosno da svojim proverama za rano otkrivanje radikalističkih aktivnosti i proverom informacija nisu potvrđene sumnje o postojanju trenažnog centra za salafiste u Sloveniji, niti o uvežbavanju ekstremista u šumama oko Ljubljane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track