ŠOKANTNO! Zaev: Gruevski i ekipa ukrali 5,5 milijardi evra!
Foto: Profimedia, AP

Lider SDSM

ŠOKANTNO! Zaev: Gruevski i ekipa ukrali 5,5 milijardi evra!

Severna Makedonija -

Uhvatili smo ih s provizijama od 20 miliona evra, a 15 miliona evra je bilo od kineskih kredita, postoje ozbiljne istrage u vezi sa ovim i biće utvrđena njihova odgovornost

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SD-SM) Zoran Zaev optužio je bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da je, dok je bio na vlasti, sa svojim saradnicima izneo iz zemlje više od pet milijardi evra!

- Ukrali su pet i po milijardi evra i izneli ih van Makedonije. Uhvatili smo ih s provizijama od 20 miliona evra, 15 miliona evra je bilo od kineskih kredita. To je javno dostupno i niko se nije ogradio od ovoga. Postoje ozbiljne istrage u vezi sa ovim i biće utvrđena njihova odgovornost - izjavio je Zaev za Kurir.Novinar Njuzvika Milovan Jovanović kaže da je ovo samo još jedan u nizu dokaza koji pokazuju kako je i koliko vlada Gruevskog u poslednjih deset godina ogrezla u kriminalu i korupciji.On dodaje da je u Makedoniji, za vreme vlasti Gruevskog, došlo do spajanja partije i države, kontrole medija i institucija od strane VMRO-DPMNE.- Brutalno su se rušili demokratski standardi, a cvetali su korupcija i kriminal. Sve je kulminiralo 2014, kad su održani predsednički i parlamentarni izbori i kad je opozicija sa Zaevim na čelu objavila da ne priznaje rezultate izbora i da će bojkotovati rad Skupštine - kaže naš sagovornik i dodaje:- U februaru 2015. šef SD-SM Zoran Zaev krenuo je da objavljuje takozvane medijske bombe koje pokazuju i dokazuju brojne zloupotrebe vlade Nikole Gruevskog, kao što su prisluškivanje novinara, korupcija, uticaj na pravosuđe. Tada su se ključni akteri na međunarodnoj pozornici zainteresovali za stanje u Makedoniji i izdejstvovali tehničku vladu, koju je vodio i još uvek vodi Emil Dimitrijev.Kada su održani parlamentarni izbori u decembru 2016. i saopšteni rezultati, jasno je bilo da Gruevski i njegov VMRO-DPMNE odlaze u opoziciju.- Odbijanjem da mirno preda vlast, Gruevski je odlučio da pođe Miloševićevim putem, koji vodi u sukobe, krizu i ambis. Upad u parlament i napad na Zaeva, Zijadina Selu i druge poslanike jedna je od poslednjih tačaka te krvave predstave - objašnjava Ivanović.

Dragan Šutanovac, lider DS DOČEKALI NA NOŽ POZITIVNE PORUKE ZAEVALider DS Dragan Šutanovac kaže za Kurir da je vlast u Srbiji na nož dočekala pozitivne poruke Zaeva o bratskom narodu i da traži povod za konflikt.- Dačić i Vulin su se iznova našli u ulozi režimskih portparola i dokazuju da ova vlada jedino zna kako da poremeti odnose. Državni zvaničnici ne treba da se ponašaju kao da živimo na pustom ostrvu i moraju da shvate da su dobrosusedski odnosi apsolutni prioritet spoljne politike Srbije, jer je samo moderan i razvijen region interes svih građana Srbije, a ne očuvanje bilo čije lične vlasti - poručio je Šutanovac.

Boris Tadić, lider SDSSRBIJA MORA DA SPUSTI LOPTUPredsednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić ocenio je danas da Makedoniju treba pustiti da sama reguliše svoje odnose i da u ovom trenutku treba „spustiti loptu“, u suprotnom, posledice mogu biti katastrofalne.- Postoji tenzija između pojedinih političara iz Makedonije i Srbije - razmena krošea, bokserskim rečnikom. Mislim da je to jako pogrešno i suprotstavljeno našim zajedničkim interesima. Treba spustiti loptu i pustiti Makedoniju da sama reguliše svoje odnose. Svako mešanje i svaki negativan ili pogrešan gest susednih država može biti katastrofalan, imajući u vidu zapaljivost trenutne situacije - kazao je Tadić.

Zoran Živković, lider Nove strankeBESMISLENO ŠTO SE NAŠA VLAST MEŠAPredsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da nikakvog smisla nema da se bilo ko iz Srbije meša u izbornu volju građana Makedonije, pa makar to bili i samo apeli.- Zaeva sam dobro razumeo, jer on je praktično ponovio ono što mi odavno govorimo. Svrstavanje srpskih vlasti na stranu poraženih snaga u Makedoniji sluti na ono što smo ovde u Srbiji već iskusili. Preporučujem Vučiću da se ne upušta u takvu avanturu. Ne bih voleo da opet to ovde imamo - upozorava Živković.

Aleksandar VučićNIKADA NISAM VODIO NACIONALISTIČKU POLITIKUNa tvrdnje Zaeva da Srbija ima nacionalističko rukovodstvo, premijer Aleksandar Vučić odgovorio je da nikada nije vodio nacionalističku politiku, već politiku mira i stabilnosti, i da će to raditi i u budućnosti.- Nastaviću da vodim politiku očuvanja i dostojanstva naše zemlje. To je moja politika. Pružio sam ruku Albancima i svima drugima na Balkanu koji su želeli da sarađuju sa Srbijom, ali nikada neću pružiti ruku onima koji se služe zločinom - rekao je Vučić.

Na izjave Zaeva oštro su reagovali i Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Brojne zloupotrebePLAŠI SE ZATVORAMilovan Jovanović smatra i da će, zbog svega što su uradili, Nikola Gruevski i Đorđe Ivanov kad-tad odgovarati.- Makedonsko specijalno tužilaštvo vodi nekoliko istraga protiv Gruevskog zbog sumnje da je počinio krivična dela tokom 10 godina na premijerskom mestu. Mislim i da je već podignuta jedna optužnica. Jedan od glavnih razloga što Gruevski ne da vlast je i ta činjenica. Ceo civilizovan i demokratski svet je osudio Gruevskog i Ivanova, a podržao novu većinum koji čine Zaev i sve albanske partije. Prema tome, Gruevski više nikad neće biti premijer, Makedonija će uskoro dobiti novu vladu, ali kriza i problemi će još potrajati - upozorava Jovanović.

(KURIR TV) DA SE NE LAŽEMO! INTERVJU ZORAN ZAEV: Srbi su naša braća, Gruevski je KRIMINALAC!

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track