UREDNIK LISTA SLOBODEN PEČAT PODRŽAO KURIR: Ostanite hrabri i uporni u borbi za slobodno novinarstvo
Foto: Printscreen YT

REci ne diktaturi

UREDNIK LISTA SLOBODEN PEČAT PODRŽAO KURIR: Ostanite hrabri i uporni u borbi za slobodno novinarstvo

Severna Makedonija -

Podršku Kuriru i ostalim izdanjima Adria Media Group u borbi za slobodno novinarstvao, dao je i glavni i odgovorni urednik Slobodnog pečata, Branko Geroski. Njegovo pismo prenosimo u celosti:

"Poštovane koleginice i kolege svih izdanja Adria Media Group Beograd,

Pišem vam u svoje lično ime i u ime mojih koleginica i kolega iz redakcije dnevnog lista „Sloboden pečat“. Svi mi pažljivo pratimo događaje vezanih za poziv vlasnika AMG Aleksandra Rodića građanima Srbije da se ujedine oko zajedničkog cilja i da vrate slobodu, demokratiju i dostojanstvo vašoj zemlji.

Kao što dobro znate, Makedonci i Srbi su tradicionalni prijatelji. Zbog toga, mi se iskreno nadamo da proces demokratizacije Srbije neće trajati predugo (svakako ne punu deceniju kao kod nas) i da nećete biti u prilici da i dalje budete izloženi pritiscima. Ja i moj tim smo iskusili te metode tokom decenijske borbe sa režimom Nikole Gruevskog, koji je nedavno oboren.

Priželjkujemo da u Srbiji preovlada osećaj odgovornih vodećih političara da su demokratija, sloboda štampe i izražavanja i svakako sloboda političkog delovanja osnovni preduslovi da bi se jedna zemlja smatrala deo moderne evropske civilizacije. A Srbija i Makedonija su svakako deo tog dela sveta.

Molim vas da primite izraze podrške mojih koleginica i kolega za vaše napore da sačuvate integritet i posvećenost vašim čitaocima. Kada novinari zaborave na svoju misiju, a to je da tragaju za istinom i da služe svojim čitaocima, onda se desi ono najgore, ono sto se juče desilo makedonskom dnevnom listu „Dnevnik“, prvoj nezavisnoj dnevnoj novini u makedonskoj istoriji (koju sam osnovao ja, sa još dvojicom mojih kolega, daleke 1996. godine). „Dnevnik“ je prestao da izlazi. Eto, to je sudbina propagandista na privremenom radu u novinarstvu.

Drage koleginice i kolege, ostanite profesionalni, istrajni i uporni. Naša četa i Skoplju, mala ali odabrana, će i dalje izveštavati o događajima vezanih za Kurir i AMG i pružati vam moralnu podršku." Pozdrav iz Skoplja,

Branko Geroski, Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Sloboden pečat“ 14 jun 2017 godine

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Kako se proganjaju nezavisni novinari u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track