SPREČITI GRUEVSKOG DA ZLOUPOTREBI SKUPŠTINU: Ako VMRO-DPMNE formira više poslaničkih grupa to vodi blokadi parlamenta
Predsednik Sobranja Talat Džaferi sa posalnicima, Foto: AP 27.04.2017

lukavo

SPREČITI GRUEVSKOG DA ZLOUPOTREBI SKUPŠTINU: Ako VMRO-DPMNE formira više poslaničkih grupa to vodi blokadi parlamenta

Severna Makedonija -

Alijansa za pozitivnu Makedonije smatra da član 33 stav 2 Poslovnika Skupštine, u kojem se navodi da je "parlamentarna grupa se sastoji od najmanje pet poslanika koji pripadaju jednoj ili više političkih stranaka" ne dozvoljava da jedna partija formira više poslaničkih grupa.

"Poučeni praksom predsednika Đorđa Ivanova viđenim pre dodele mandata premijeru Zoranu Zaeva, APM je uputila žalbu predsedniku parlamenta Talatu Džaferi, da ne da prihvati stvaranje više od jedne poslaničke grupe poslanika iz VMRO-DPMNE i Koalicije, jer najmanje pet poslanika ove partije nisu dali garancije da su izašli iz nje", kaže se u apelu Alijanse.

Takođe, apeluje se da se svaki poslanik koji namerava da izađe iz VMRO DPMNE nema više obaveza prema toj grupaciji da garancije za to, jer se ranije glas obezbeđivao menicama ili drugim sredstvima. Ovaj pristup će sačuvati ugled Skupštine i prekinuti praksa da blokiraju rad parlamenta, a biše očuvano i dostojanstvo svakog poslanika ili grupa poslanika koji su izašli od VMRO-DPMNE i žele da deluju samostalno kroz nezavisnu parlamentarnu grupu, kaže Alijansa za pozitivnu Makedonija.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track