(VIDEO) MIHAEL ROT:  Makedoniji potrebne reforme i pomirenje
Foto: Printscreen YouTube/24vesti.mk

NEMAČKI DIPLOMATA U SKOPLJU

(VIDEO) MIHAEL ROT: Makedoniji potrebne reforme i pomirenje

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedoniji su potrebne reforme i pomirenje, i prvi koraci nove vlade su u dobrom pravcu, izjavio je danas u Skoplju državni sekretar za evropska pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot.

Na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, Rot je istakao da je potrebno da se opozicija uključi u Vladin proces sprovođenja reformi s ciljem da se postigne napredak ka evrointegraciji. Na tom putu Makedonija, kako je istakao, ima podršku Nemačke.

"Ovoj državi nije potrebno ništa više od reformi. Vlada je postavila ozbiljan program reformi. Ja samo mogu da poželim da ti koraci budu realizovani", rekao je Rot. Dodao je da je poslednjih godina izgubljeno mnogo poverenja koje se sada mora ponovo sticati.

Odgovrajući na pitanja novinara, Rot je istakao da će, ukoliko nova vlada Makedonije traženim reforma postigne rezultat, kao i u građenju dobrosusedskih odnosa, Nemačka biti obavezana da podrži započinjanje pristupnih pregovora EU s Makedonijom.

"Stvarno cenim signale koji se sada šalju odavde. Tada smo i mi obavezni da podržimo Makedoniju. Kada kažem mi, ne mislim samo na Nemačku, već i na celinu EU. Da bi se započeli pristupni pregovori, potreban je konsensus", rekao je Rot, koji je juče razgovarao s premijerom Zoranom Zaevom.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: Printscreen YouTube/24vesti.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track