U OVOM ZATVORU VLADA PRAVI HOROR: Spava se na podu, hrana se služi pored toaleta, a tek smrad!
Foto: Profimedia

NELJUDSKI USLOVI

U OVOM ZATVORU VLADA PRAVI HOROR: Spava se na podu, hrana se služi pored toaleta, a tek smrad!

Severna Makedonija -

Od ponižavajućih uslova za život, do visokog stepena korupcije i sve više zavisnika od droge, sredina je u kojoj moraju da žive zatvorenici u Idrizovu, objavio je makedonski ombudsman Idžet Memetiu izveštaju za 2016. godinu. Najdramatičnije je stanje u zatvorima gde postoji ozbiljna korupcija.

U makedonskim zatvorima se prodaju kreveti, mobilni telefoni, razne pogodnosti i različiti tipovi droge, a sve ima svoju cenu. Droga je lako dostupna, a naročito je zabrinjavajuća činjenica da je umesto prijavljenih na terapije za odvikavanje, sve više novih zavisnika.

foto: Youtube/Printscreen

U prijemnom odeljenju, koje ima 3 sobe, hodnik i toalet, zidovi su obloženi vlagom i memlom, plafoni prokišnjavaju, a prozori su nikakvi.

Kada su prošle godine iz kancelarije Ombudsmana bili u poseti, zatekli su 80 ljudi koji su tu držani mimo zakona i više od 2 meseca čekajući da ih prebace u odgovarajuća odeljenja.

Memeti je u izveštaju posebno istakao stanje u Idrizovu gde trenutno kaznu izdržava 1.966 zatvorenika, dvostruko više od kapaciteta.

foto: Youtube/Printscreen

"Osim prenatrpanosti, u prijemnom odeljenju zatvorenici spavaju na kartonima ili na samom podu, a svi koriste jedan toalet koje potpuno ruiniran i često se koristi i za čuvanje pribora za jelo, jer samo tamo ima vode", rekao je Zaštitnik građana koji od Ministarstva pravde traži hitno zatvaranje ovog odeljenja.

Ništa bolja, ukazao je Memeti, nije ni ambulanta gde se, takođe, spava na podu ili na krevetima bez dušeka. Higijena je užasna, a raznih insekata ima na svakom koraku. Slično je i u bilo kom drugom odeljenju.

foto: Youtube/Printscreen

"Hrana je lošeg kvaliteta i u malim porcijama, a distribucija se izvodi na ponižavajuć način. Da nema porodica koje im donose hranu, osuđenici bi bili gladni. Zamislite u kavom su stanju oni kojima niko ne donosi hranu", kaže Memeti.

foto: Profimedia

I u ženskom odeljenju je slika poražavajuća. Takođe, samo jedan čuvar obezbeđuje odeljenje sa 120 ljudi.

"To uzrokuje i česte sukobe među zatvorenicima, za mesec dana izrečene su 24 disciplinske kazne zbog fizičkih obračuna, a to su samo registrovani slučajevi", objašnjava.

Osim zatvora, zaštitnik građana je osam puta posetio određene policijske stanice posle čega je posebno kritikovao i prostorije za zadržavanje lica, a kako prenosi Sloboden pečat, užas u psihijatrijskim bolnicama ne može se ni opisati, pogotovo strašni smrad!

Godišnja analiza je pokazala da ne postoji adekvatna pomoć i zaštita, nisu raspoređeni po polu i spavaju u dnevnom boravku. Hrana se služila u improvizovanim kuhinjama neposredno do toaleta.

Memeti je ukazao da kancelarija Zaštitnika građana ne može da radi u punim kapacitetima, pa su morali da angažuju i spoljne saradnike i honorarce, te je zbog toga neophodno da se nešto uradi na državnom nivou.

Kurir.rs/Slobodenpecat.mk Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track