MAKEDONCI NISU KLINGONCI: Odbijen predlog da se država i zvanično nazove BJRM, zvuči kao da je iz Zvezdanih staza
Foto: AP 15.5.2015

nije fantastika

MAKEDONCI NISU KLINGONCI: Odbijen predlog da se država i zvanično nazove BJRM, zvuči kao da je iz Zvezdanih staza

Severna Makedonija -

Makedonija je odbacila predlog Grčke da usvoji akronim BJRM kao ime zemlje u cilju pridruživanja Evropskoj uniji i NATO-u. Makedonski ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov tvrdi da to zvuči vanzemaljski kao da se izgovara na Klingonskom.

Makedonija je formalno je poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) od njenog nastanka zbog odbijanja susedne Grčke da prihvati jednostavnije ime Makedonije.

Grčka ima svoju severnu pokrajinu Makedoniju i kada je republika proglasila nezavisnost od propasti države Jugoslavije 1991. godine, Atina je odbacila ideju da se ona zove ime Makedonija. Dogovoren je kompromis i zemlja je postala poznata je kao BJRM. Grčki premijer Alekis Cipras rekao je da se pitanje imena mora rešiti pre nego što se balkanskoj zemlji može dopustiti članstvo u EU ili NATO. Grci su nagoveštavali da će prihvatiti BJRM kao stalno zvanično ime zemlje, ali gospodin Dimitrov je ljutito reagovao na tu ideju. "Kada kažete BJRM, to ukazuje na moju zemlju koliko i "Klingon" iz TV serije "Star Trek", rekao je on u Briselu. Klingoni su zla, humanoidna vrsta u dugogodišnjoj franšizi poznate serije naučne fantastike, a dolaze sa planete Kling, ponekad zvane Klinzhai. Lingvista Mark Okrand je 1985. godine napravio klingonski rečnik, a 2013. godine Bing je čak napravio i svoj engleski uređaj za prevod na Klingonski jezik. Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track