STAVRIDIS: Makedonija sledeća ulazi u NATO
Foto: Profimedia

ALIJANSA

STAVRIDIS: Makedonija sledeća ulazi u NATO

Severna Makedonija -

Bivši komandant Severnoatlantskog saveza, general Džejms Stavridis, izjavio je da je Makedonija sledeća zemlja koja se priključiti NATO-u.

"Nadam se da će Grčka biti u stanju da sa Makedonijom reši spor oko imena, koji će otvoriti vrata da Makedonija postane deo NATO-a. Mislim da će Makedonija da se pridruži Alijansi“, rekao je Stavridis.

To bi, prema njegovim rečima, bio bi sledeći korak ka ujedinjenju i jačanju Balkana.

I američki potpredsednik Majk Pens je, u ime predsednika Donalda Trampa, ranije ovog meseca, u telefonskom razgovoru sa premijerom Zoranom Zaevom ponovio podršku SAD evroatlantskim integracijama Makedonije.

"Majk Pens je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju evroatlantske težnje Makedonije i ohrabrio Zaeva da nastavi sa prioritetnim reformama koje će ubrzati put Makedonije u tom pravcu“, saopšteno je tada iz Bele kuće.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle izbora nove vlade takođe je pozvao vlast da sprovede neophodne reforme, uključujući vladavinu zakona, kako bi se ubrzao put ka evroatlantskim integracijama.

"Kako Skoplje bude napredovalo, NATO će nastaviti da pruža podršku preko svoje kancelarije u glavnom gradu", rekao je Stoltenberg.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track