(VIDEO) UBEDLJIVA POBEDA ZORANA ZAEVA: Socijaldemokrate vode u 41 opštini!
Foto: epa06267188

nije zvanično

(VIDEO) UBEDLJIVA POBEDA ZORANA ZAEVA: Socijaldemokrate vode u 41 opštini!

Severna Makedonija -

Prema inicijalnim rezultatima Državne izborne komisije u Makedoniji, posle prebrojanih 29,97 odsto glasova opoziciona VMRO-DPMNE vodi u 14 opština, a Socijaldemokratski savez Zorana Zaeva u 41 opština. Albanska partija DUI vodi u sedam opština.

SDSM beleži vođstvo u Bitolju, Đevđeliji, Kumanovu, Berovu, Velesu, Ohridu, Prilepu, Radovišu, Resenu

Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji protekao je mirno, bez većih narušavanja reda i mira, izjavio je večeras makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

On je na konferenciji za novinare rekao da su zabeleženi manji incidenti i da je podneto 46 prijava zbog fotografisanja glasačkih listića, glasanja za drugu osobu, podmićivanja i dovodjenja glasača na izbore.

"U policijskoj statistici evidentirano je preko 44 prekidanja glasanja na odredjenim biračkim mestima, gde je, posle konsultacija i kratkih prekida od 15 do 20 minuta, glasanje nastavljano", rekao je Spasovski.

On je naveo da je svih 10 prijava za fotografisanje glasačkih listića rešeno i da će protiv tih lica biti podneti "odgovarajući podnesci".

Spasovski je rekao da su tri osobe privedene zbog sumnje da su podmićivale glasače u Bitolju, a da su zbog glasanja za drugog privedene dve osobe.

Prema njegovim rečima, rešeni su i slučajevi fizičkih obračuna na glasačkim mestima u tetovskom selu Gornje Sedlarce i skopskoj opštini Butel.

Spasovski je dodao da je na jednom biračkom mestu u Resenu otkriven glasač koji je rodjen u Albaniji, s ličnom kartom u kojoj je adresa bila identična adresi člana biračkog odbora koji ga je prijavio.

U Makedoniji je danas održan prvi krug lokalnih izbora za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i gradu Skoplju, a birališta su zatvorena u 19.00.

Šesti lokalni izbori u Makedoniji sprovedeni su na 3.480 biračkih mesta, a nadziru ih posmatrači OEBS i nekoliko nevladinih organizacija i ambasada.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track