ZAEV O REZULTATIMA IZBORA: Era nacionalizma se bliži kraju!
Foto: EPA

jasno

ZAEV O REZULTATIMA IZBORA: Era nacionalizma se bliži kraju!

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocenio je danas da je ishod lokalnih izbora u toj zemlji pokazao da se "era nacionalizma približava kraju" i pozvao opoziciju da promeni politiku.

"Građani su poslali svoju poruku. Opozicija mora da promeni politiku koju primenjuje proteklih nekoliko meseci", rekao je Zaev, čija je stranka pobednik lokalnih izbora.

Prema njegovim rečima, nacionalizam nije dobro prošao među građanima ni u istočnoj ni u zapadnoj Makedoniji, prenosi makedonska agencija MIA.

Zaev je dodao da je njegova SDSM primila poruku građana i poručio da se nada da je i opozicija primila poruku.

"Izbori su potvrda kvaliteta kandidata i građani su ponudili podršku narativu kursa kursa kojim će se kretati zemlja. Poruka je primljena i mi je priznajemo kao potvrdu naše politike. Nek ovi izbori stave tačku na nacionalizam u zemlji", rekao je Zaev posle sastanka sa crnogorskim premijerom Duškom Marovićem u Skoplju.

Prema njegovim rečima, građani su imali priliku da na slobodnim i demokratskim izborima pokažu u kom pravcu žele da se zemlja kreće.

Zaev je pozvao opoziciju da promeni svoju politiku i uspostavi zajedničku saradnju u institucijama, uključujući u parlamentu.

"Neophodna je snažna opozicija i bliska saradnja sa njom u interesu građana i o ključnim pitanjima u budućnosti", zaključio je Zaev.

Prema najnovijim podacima, u prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji izabrani su gradonačelnici 45 opština, dok će gradonačelnici u još 35 opština biti izabrani u drugom krugu 29. oktobra.

SDSM je u prvom krugu dobio čelne pozicije 37 opština, VMRO-DPMNE tri, DUI dve, grupa građana dve i Demokratska partija Turaka čelnu poziicju jedne opštine, navela je MIA.

SDSM i VMRO-DPMNE će odmeriti snage u drugom izbornom krugu u 19 opština, DUI i Alijansa za Albance u pet opština, a DUI i BESA u sedam.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja