(VIDEO) ISPOVEST FABRIKANTA LAŽNIH VESTI U VELESU: Sa 22 sam zaradio više nego neki za ceo život!
Foto: Profimedia

isplati se

(VIDEO) ISPOVEST FABRIKANTA LAŽNIH VESTI U VELESU: Sa 22 sam zaradio više nego neki za ceo život!

Severna Makedonija -

Veles, grad u centralnoj Makedoniji, za vrijeme Jugoslavije zvao se Titov Veles i bio je poznat po proizvodnji porcelana. Industrija je propala, ali Veles je danas u svetu poznat po proizvodnji – lažnih vesti!

Taj sivi uspavani grad na obali Vardara pročuo se nadaleko u vreme prošlogodišnjih američkih predsedničkih izbora. U Velesu je, naime, desetak mladih vebmastera putem internet stranica smišljalo, pisalo i plasiralo američkoj publici lažne vesti (fake news) i to gotovo isključivo one koje su pogodovale Donaldu Trampu. Svakim klikom – a bilo ih je na milione – kapnula bi lova na njihove bankarske račune. CNN piše kako su neki od tih jedva punoletnih mladića preko noći postali milioneri.

Jedan od tih pionira industrije lažnih vesti u Velesu je 24-godišnji propali student prava koji se novinarki CNN-a predstavio kao Mihajlo. Pravi identitet krije iz straha da njegov “zlatni rudnik” ne bude zatvoren. Noću Mihajlo postaje Džesila i krstareći internetom pod tim imenom širi razne protrampovske memove. Na svojoj veb-stranici i Fejsbuku on obajvljuje priče ciljajući na konzervativnu američku publiku. Priče su većinom političke i uglavom nemaju veze sa činjenicama. Ali, Mihajlo se time ne zamara.

“Sve dok ljudi čitaju, to me ne zanima. Sa 22 godine zaradio sam više nego što će mnogi u Makedoniji zaraditi za ceo život”, kaže mladi proizvođač lažnih vesti.

On dnevno zaradi 2.500 američkih dolara od reklama na svojoj veb-stranici, dok je prosečna mesečna plata u Makedoniji 426 dolara. Ta dobit pre svega dolazi od oglasa preko Guglovog servisa AdSense koji širom interneta postavlja ciljane oglase, a svakim klikom, autoru na račun kapne ponešto novca. I tako, klik po klik, Mihajlo je od zarade kupio kuću svojoj porodici, a mlađoj sestri plaća školovanje. U jednom trenutku za njega je radilo petnaest ljudi, uključujući i dvojicu autora tekstova u SAD-u.

Jedna njegova stranica imala je milion i po pratilaca putem Fejsbuka, uglavnom Amerikanaca.

Ali, tu su mu stranicu nedavno blokirali Gugl i Fejsbuk koji su u zadnje vreme pooštrili mere za sprečavanje širenja lažnih vesti. Sve to nije pokolebalo Mihajla koji je već pokrenuo sličan projekt fokusiran na sledeće predsedničke izbore u SAD-u 2020. godine.

"Glavni cilj mi je da pripremim stranicu kakvu sam imao uoči prošlogodišnih predsedničkih izbora”, kaže ovaj veb-manipulator iz Velesa.

Mirko Česelkoski ima, pak, već desetogodišnje iskustvo sa kreiranjem internet stranica koje ciljaju na američku publiku. Počeo je sa specijalizovanim stranicama o zdravlju, automobilima, tračevima… a onda je jednoga dana otkrio i shvatio potencijal tzv. fejk njuza. Sada u Velesu edukuje mlade o industriji lažnih vesti. Uči ih finesama tog posla tvrdeći da od svojih stranica mogu zaraditi i do 1.200 dolara mesečno, trostruko više od prosečne plaće.

“U gradu je mnogo mladih, a posla nema tako da se ovaj biznis proširio poput požara”, kaže Česelkoski. Tvrdi da je oko stotinjak njegovih učenika aktivno na raznim američkim političkim sajtovima. On ih podučava kako da im stranice izgledaju profesionalno, oponašajući one velikih i etabliranih medija. Pritom koristi one koje takođe zvuče ozbiljno i autentično: usaelectionnews.com, everydaynews.us ili trumpvision365.com.

Osim toga, studente uči tome kako da stvore viralnu priču. Trik je, kaže, jednostavan. Treba samo uzeti neku postojeću priču koja je aktuelna u SAD-u i zatim je opremiti da bude “još senzacionalnija”. Pritom je, ističe, najvažniji naslov. Česelkoski se novinarki CNN-a pohvalio da su četiri njegova studenta u međuvremenu postali milioneri koji su od zarade kupili skupe automobile i kuće.

Za razliku od prethodne makedonske vlade desnog centra na čelu s VMRO-DPMNE, nedavno ustoličena vlada socijaldemokrata Zorana Zaeva s mnogo manje naklonosti gleda ovu novorazvijenu industriju u Velesu. Portparol Vlade nedavno je najavio pokretanje inicijative da se na međunarodnom nivou preduzmu napori za sprečavanje lažnih vesti i razviju alati za njihovo otkrivanje.

S druge strane, donedavni gradnačelnik Velesa i član VMRO DPMNE Slavčo Čadijev s velikim je simpatijama gledao na fabriku lažnih vesti u svome gradu. Čak je neke od veb-mastera želeo da zaposli u gradskoj upravi, ali nije mogao da ih plati onoliko koliko oni zarađuju u virtualnom svetu. Sve to ne čudi s obzirom na činjenicu da je gotovo polovina mladih u Makedoniji nezaposlena, a slična je, ako ne i gora, situacija u Velesu. Grad je pun praznih fabruka, siromašan i devastiran. A iz njega se značajno uticalo na ishod američkih izbora.

Nedeljama nakon Trampove pobede američki su političari i analitičari pokušavali su da utvrde jesu li i u kojoj mjeri lažne vesti uticale na ishod izbora. Hilari Klinton čak je javno prozvala “momke iz Makedonije koji vode veb-stranice s lažnim vestima” izrazivši sumnju da rade za Ruse. Njujorker je, na primer, tvrdio kako je Barac Obama ceo sledeći dan nakon Trampove pobede proveo sa savetnicima “gotovo opsesivno” razmatrajući učinke priča plasiranih iz Velesa.

Nakon svega je i Mark Cakerberg, osnivač i vlasnik Fejsbuka, odlučio da poštri mere protiv širenja lažnih vesti na najvećoj društvenoj mreži, a slično su preduzeli i u Guglu. Momci iz Velesa kažu da im je blokirana većina računa na Guglu i profila na FB. Ali već su se dosetili kako da lako i jeftino zaobiđu blokade: od klinaca iz osnovne škole kupuju profile na FB za 2-3 evra, pa potom promijene njihova imena da zvuče američki i dalje rade po svome. I Mihajlo je to učinio, a statuse će i daje najčešće pisati o Trampu jer to je, kaže, najisplativije.

“Ponekad pišem i o Hilari i Berniju Sandersu, ali od toga se ne da puno zaraditi“, priznaje na kraju.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track