INCIDENTI OBELEŽILI KRAJ SUĐENJA KUMANOVSKOJ GRUPI: Za teroriste ukupno 755 godina zatvora, jedan od optuženih se skinuo go
Foto: Youtube/Printscreen

JEDAN OD NAJVEĆIH SUDSKIH PROCESA U MAKEDONIJI

INCIDENTI OBELEŽILI KRAJ SUĐENJA KUMANOVSKOJ GRUPI: Za teroriste ukupno 755 godina zatvora, jedan od optuženih se skinuo go

Severna Makedonija -

Krivični sud u Skoplju osudio je danas 33 pripadnika takozvane Kumanovske grupe na ukupno 755 godina zatvora zbog terorizma.

Od ukupno 37 članova te grupe optuženih za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom Divo naselje i njihovih pomagača, svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 su proglašeni krivim, a četvorica su oslobođeni.

Zatvorsku kaznu od 40 godina dobilo je njih 13, među kojima je i prvoptuženi Sami Ukšini, poznat kao komandant Sokoli.

Šestorica su osuđena na po 20 godina, jedan na 18 godina, dvojica na 14 godina, trojica na 13 i jedan na 12 godina zatvora.

Presude su pročitane pred advokatima, rodbinom i novinarima, jer su optuženi izvedeni iz sudnice zato što su uzvikivali "UČK" i pevali albansku himnu, prenose izveštači makedonskih medija.

Poručivali su i da nisu oni teroristi, već da su teroristi oni (Makedonci) koji su 27. aprila upali u Sobranje Makedonije i tukli poslanike. Jedan od optuženih je napravio incident i skinuo se go.

Advokati optuženih su ocenili da su izrečene presude drakonske i istakli da "imaju informacije koje dokazuju da je slučaj nazvan Divo naselje montiran".

U širem području oko sudskog kompleksa je zbog izricanja presude danas bilo znatno pojačano policijsko obezbeđenje, a taj prostor su pored više stotina policajca kontrolisali i helikopteri, kojima su optuženi i dovezeni jer su smešteni u različitim zatvorima u Makedoniji.

Izricanje presude, koje je zbog većeg prostora održano u sali Vrhovnog suda, počelo je sa dva sata zakašnjenja jer su optuženi odbijali da udju u sudsku salu. Grupa od 37 pripadnika "Kumanovske grupe" bila je optužena za terorizam.

Suđenje grupi muškaraca albanske nacionalnosti iz Makedonije i sa Kosova koji su se 9. i 10. maja 2015. u kumanovskom naselju Divo sukobili sa policijom je jedan od najvećih sudskih procesa u Makedoniji.

U tim sukobima je ubijeno osam pripadnika policije, a 40 je povređeno. Tužilaštvo je za pripadnike Kumanovske grupe, koje je teretilo za terorizam i terorističko udruživanje, tražilo maksimalne kazne.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja