(VIDEO) ZAVRŠENO SUĐENJE TERORISTIMA IZ KUMANOVA: Glavni organizator napada Sulejman Osmani osuđen na doživotnu robiju
Foto: Printscreen/YouTube

DVE GODINE POSLE TERORISTIČKOG NAPADA

(VIDEO) ZAVRŠENO SUĐENJE TERORISTIMA IZ KUMANOVA: Glavni organizator napada Sulejman Osmani osuđen na doživotnu robiju

Severna Makedonija -

Osnovni sud Skoplje 1 izrekao je danas i poslednju presudu u predmetu Divo naselje, dvodnevnoj pucnjavi 2015. godine u kumanovskom naselju kad je 37 Albanaca ratovalo protiv makedonske policije, pri čemu je poginulo osam pripadnika snaga bezbednosti.

Sulejman Osmani, glavni organizator napada, osuđen je na doživotnu robiju. U sudnici je pravio cirkus: rukama je pravio dvoglavog orla i aplaudirao kad mu je sudija izrekao kaznu, vikao "živela OVK" i da je ovo zapravo kazna za sedam miliona Albanaca.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

Osmaniju se sudilo posebno od ostalih terorista takozvane Kumanovske grupe jer je godinu dana bio na Kosovu i tako izmicao pravdi. Kad je izručen, počelo je suđenje. Sud je presudio da je kriv za učešće u terorističkoj organizaciji i za terorizam.

Osmani je osmi terorista iz ove grupe osuđen na doživotnu robiju. U četvrtak, sedam pripadnika Kumanovske grupe osuđeno je na doživotne kazne zatvora, dok su ostali dobili kazne od 12 do 40 godina zatvora. Zatvorsku kaznu od 40 godina dobilo je njih 13, šestorica su osuđena na po 20 godina, jedan je dobio 18 godina, dvojica 14 godina, dvojica 13 i dvojica 12 godina zatvora.

foto: Printscreen/YouTube

Podsećamo, 9. i 10. maja 2015 naoružana grupa Albanaca sukobila se u kumanovskom naselju Divo sa makedonskom policijom. Osmorica policajaca su poginula u ovom terorističkom napadu, a 40 je teško povređeno. Ubijena su i desetorica terorista.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Printscreen YouTube/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track