MAKEDONSKA VLADA PREDUZIMA POSEBNE MERE PROTIV SMOGA: Skoplje i Tetovo najzagađeniji gradovi u Evropi
Foto: AP

SVAKE JESENI I ZIME NE MOŽE DA SE DIŠE

MAKEDONSKA VLADA PREDUZIMA POSEBNE MERE PROTIV SMOGA: Skoplje i Tetovo najzagađeniji gradovi u Evropi

Severna Makedonija -

Vlada Makedonije će sutra objaviti mere protiv enormnog zagađenja vazduha, najavio je makedonski ministar za ekologiju Sadula Duraku.

On je rekao da su te mere skupe i da treba da budu predviđene u budžetu da bi se preuzeli koraci za smanjenje zagađenja vazduha.

Makedonski gradovi se svake jeseni i zime guše u smogu, a Skoplje i Tetovo su gradovi sa najzagađenijim vazduhom u Evropi.

U poslednja 24 sata najzagađeniji gradovi u Makedoniji su bili Skoplje, Tetovo i Kumanovo sa koncentracijom kancerogenih čestica PM 10 pet puta većom od dozvoljenih vrednosti.

Grad Skoplje je već danas dao uobičajene preporuke, koje daje svake godine, da građani što manje izlaze ako ne moraju kada je visoka zagađenost vazduha, da koriste gradski saobraćaj umesto sopstvenih vozila i zabranio sagorevanje otpada, uz najavu oštrijih kontrola.

Makedonski ekolozi smatraju da je zagađenje vazduha i ove godine uhvatilo vlasti nespremne, a nevladine organizacije kritikuju institucije jer, kako ističu, nisu uradile ništa da se popravi sutuacija.

Kurir.rs/Beta Foto: AP/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ovako je ubijen pekar iz Resavske ulice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track