TERORISTI POSTAVILI MAKEDONIJI ULTIMATUM: Ako Albanci ne napuste državne institucije, kreću u nove napade
Foto: Fonet AP 9.5.2015

PRETNJE NA INTERNETU

TERORISTI POSTAVILI MAKEDONIJI ULTIMATUM: Ako Albanci ne napuste državne institucije, kreću u nove napade

Severna Makedonija -

Pošto je sud u Makedoniji osudio teroriste takozvane Kumanovske grupe na duge robije, pripadnici Nacionalne oslobodilačke armije odmah su pribegli pretnjama.

Kosovska policija zaplenila je veliku količinu teškog naoružanja i vojne opreme nedaleko od Glogovca, nedugo pošto je Nacionalna oslobodilačka armija, putem interneta, zapretila napadima ukoliko Albanci u Makedoniji, zbog presuda Kumanovskoj grupi, ne napuste državne institucije.

Za sada nema informacija da li su ova dva događaja povezana.

Teški mitraljezi, minobacači, radio-stanice i velika količina municije pronađeni su sakriveni nedaleko od sela Vrbovac kod Vitine, potvrdila je kosovska policija, čiju su akciju nadgledali predstavnici međunarodnih misija na Kosovu.

Pronađeno naoružanje je u prilično lošem stanju, pa se pretpostavlja da je nedaleko od makedonske granice zakopano još od sukoba u toj državi 2001. godine.

Kosovska policija pokrenula je istragu, navodeći da, tokom prethodnih kontrola, na mestu na kojem je naoružanje pronađeno nije bilo nikakvih tragova oružja.

Akcija kosovske policije usledila je svega nekoliko sati pošto je Nacionalna oslobodilačka armija, koja je rasformirana posle rata u Makedoniji, putem interneta zapretila napadima ukoliko svi Albanci u roku od tri dana ne napuste makedonske institucije.

Ova pretnja je usledila posle presuda pripadnicima "Kumanovske grupe", koje je sud u Skoplju osudio na doživotne i kazne zatvora u trajanju od 12 do 40 godina.

Među pripadnicima ove grupe je i nekoliko Albanaca sa Kosova, bivših pripadnika OVK.

Nakon ove pretnje, makedonska policija preduzela je "mere kako bi se očuvali mir i stabilnost".

Krivični sud u Skoplju osudio je 33 pripadnika takozvane Kumanovske grupe na ukupno 755 godina zatvora zbog terorizma.

Od ukupno 37 članova te grupe optuženih za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom Divo naselje i njihovih pomagača, svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 su proglašeni krivim, a četvorica su oslobođeni.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track