ZAHTEV SUDA: Od Sobranja traže ukidanje imuniteta za šest poslanika VMRO DPMNE!
Foto: AP

čeka se odluka

ZAHTEV SUDA: Od Sobranja traže ukidanje imuniteta za šest poslanika VMRO DPMNE!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Odbor Sobranja Makedonije za mandatsko-imunitetska pitanja je predložio je parlamentu da ukine imunitet za šest poslanika koalicije opozicionog VMRO DPMNE, osumnjiučenih za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka.

Za odluku da se prihvati zahtev suda za oduzimanje imuniteta poslanicima VMRO DPMNE koji su učestvovali u nasilju u Sobranju krajem aprila, glasalo je pet članova Odbora, a sednici nisu prustvovali članovi iz te stranke. Jedan od članova Odbora iz vladajuće SDSM je ocenio da je upad u Sobranje 27. aprila bio napad na demokratiju i pokušaj da se oduzme život tadašnjoj opoziciji.

Krivični sud u Skoplju zatražio je u utorak da bude skinut imunitet poslaniku najveće opozicione stranke Krsti Mukovskom, Saši Vasilevskom, Ljupču Dimovskom, Žaklini Peševskoj, Johanu Tarčulovskom i Ljubenu Arnaudovu, da bi mogao da razmatra zahtev Tužilaštva za određivanje pritvora.

Tih šest poslanika koalicije koju predvodi stranka Nikole Gruevskog je, po tužilaštvu, pod istragom zbog nasilja u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su demonstranti "Za zajedničku Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upale u parlament i fizički napale poslanike nove većine koju su formirale suparničke stranke SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

foto: Printscreen Sloboden Pečat

Konačna odluka o imunitetu se donosi na plenarnoj sednici Sobranja koje ima rok od tri dana za to, za šta je potrebna prosta većina - 61 glas od 120 poslanika.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track