(VIDEO) ZAGAĐENJE UZIMA DANAK: 30 Skopljanaca na aparatima za kiseonik
Foto: Profimedia

Makedonija

(VIDEO) ZAGAĐENJE UZIMA DANAK: 30 Skopljanaca na aparatima za kiseonik

Severna Makedonija -

Ogromno zagađenje napunilo je skopske bolnice pacijentima. Oni dolaze u lošem stanju, sa gušenjem i pomodreli u licu zbog borbe za vazduh.

Institut za plućne bolesti i tuberkulozu ima 30 pacijenata koji primaju kiseonik, 10 od njih u dnevnoj bolnici aostali na intenzivnoj nezi. Direktor instituta kaže da je najveći problem zagađenja vazduha osećaju hronično bolesni i deca. On preporučuje da ako neko ima simptome kao što je običan kašalj, a ne odlaže već odmah da se javi lekaru.

Gužva je i u Institutu za respiratorna oboljenja kod dece "Kozle" gde ima više od 80 dece koja imaju bronhopneumoniju, bronhitis i laringitis. Njihovo stanje se pogoršava, prvenstveno zbog zagađenja, kaže dr. Andonovski. Od juče popodne, ne primenjuju se mere za smanjenje zagađenja. Danas merne stanice nisu izmerile visoku koncentraciju čestica PM10 u vazduhu. Oko 60 mikrograma po kubnom metru pronađeno je u Tetovu, Kumanovu, Bitolju, ali u najzagađenijem skopskom prigradskom naselju Lisice.

Kurir.rs/Alfa TV

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PSIHIJATRI REŠETALI ZORANA MARJANOVIĆA! Evo kako je odgovarao na njihova pitanja i šta misli o Jeleninom ubistvu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track