MEDIJI: Sastanak Cipras-Zaev na marginama foruma u Davosu
Foto: Reuters

SVI ČEKAJU NASTAVAK PREGOVORA

MEDIJI: Sastanak Cipras-Zaev na marginama foruma u Davosu

Severna Makedonija -

ATINA/SKOPLJE - Intezivna diplomatska aktivnost Grčke i Makedonije na rešavanju višegodišnjeg spora oko imena severnog suseda, što bi zvaničnom Skoplju ubrzalo evroatlantske integracije, ukazuje na to da je mogući dogovor na vidiku, pišu grčki i makedonski mediji.

Internet izdanje grčkog lista Real objavio je na svom portalu da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksandar Cipras i Zoran Zaev, sastati 24. januara na

marginama Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Mediji, naime, tumače da susret dvojice premijera potkrepljuje informacije o velikom napretku postignutim tokom nedavnog susreta šefova diplomatija dve zemlje Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova u Solunu, a uoči najavljenih razgovora u Njujorku, koje predvodi izaslanik UN Metju Nimic, 17. januara.

Real piše da će Kocijas i Dimitrov, takođe, biti u Davosu.

Iz kabineta makedonskog premijera saopšteno je ranije da će delegaciju Makedonije u Davosu, 25. i 26. predvoditi Zaev.

Iako zvavnične potvrde o ovom susretu nema ne isključuje se mogućnost susreta Ciprasa i Zaeva na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Pozivajući se na inormacije grčkih medija, makedonski mediji prenose da će na sastanku u Davosu Cipras i Zaev razgovorati upravo o napretku u razgovorima za konkretno rešenje spora oko imena Makedonije.

Inače, obe strane pomalo strahuju od konačnog rešenja s obzirom na to da u Grčkoj postoje organizacije i udruženja koja se protive upotrebi termina "Makedonija" u bilo kojoj formi u budućem nazivu Makedonije. Ipak, mediji navode da sa obe strane postoji optimizan s obzirom na dosdašnji tok razgovora o ovoj temi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track